Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018 12:27

Τα θετικά πρότυπα στην εκπαίδευση

Λ. Μίτιτς, Θ. Δραγώνα, Μ. Σφυρόερα Λ. Μίτιτς, Θ. Δραγώνα, Μ. Σφυρόερα

Tην ημερίδα παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί από Δράμα, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

23432534645 28Τα θετικά πρότυπα και πως αυτά μπορούν να βοηθήσουν παιδιά από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, ή παιδιά από ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες, ήταν το θέμα της επιμορφωτικής ημερίδας που παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί της Βόρειας Ελλάδας χθες στην Κομοτηνής. Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και συγκεκριμένα η Εθνική Μονάδα Διαχείρισης Erasmus+ διοργάνωσε την ημερίδα στην πόλη μας στο πλαίσιο του προγράμματος Role Models.

Μία εκ των ομιλητών ήταν η Θάλεια Δραγώνα καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία έκανε γνωστό ότι το πρόγραμμα Role Models "τρέχει" στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, τα Ιωάννινα και την Κρήτη. Όσον αφορά την ουσία του προγράμματος στόχος του είναι να αναδείξει "πως τα θετικά πρότυπα μπορούνε να βοηθήσουνε παιδιά από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, ή παιδιά από ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες να σπάσουν το φράγμα της κοινωνικής κινητικότητας. Είναι ένα θέμα που τρέχει χρόνια στην ψυχολογία".

Εκπαιδευτικοί από την Δράμα, τις Σέρρες, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη παρακολούθησαν την χθεσινή ημερίδα, στην οποία, όπως είπε η κα Δραγώνα "βλέπουμε από διεπιστημονική ματιά, την κοινωνιολογία, την ψυχολογία, την παιδαγωγική. Οι εκπαιδευτικοί που επιμορφώνονται θα πάνε στα σχολεία τους και θα δουλέψουν για τρεις μήνες με ένα project πάνω σε αυτό, τι σημαίνει για τα παιδιά και μετά από τρείς μήνες θα κάνουμε άλλη μια ημερίδα για τα αποτελέσματα". 


Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν θεματικές όπως "Θετικά πρότυπα και εσωτερικός διάλογος: Πως συμβάλλουν στην υπέρβαση της κοινωνικής προδιαγραφής" από την Θάλεια Δραγώνα, "Δίνοντας χώρο και χρόνο σε όλα τα παιδιά: η νοηματοδότηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας" από την Μαρία Σφυρόερα επίκουρη καθηγήτρια Παιδαγωγικής και Διδακτικής Πράξης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, "Κοινωνική ανισότητα κα δημόσια εκπαίδευση" από τον Γιώργο Μαυρομμάτη καθηγητή Μειονοτικής και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, "Η μέθοδος project στην εκπαιδευτική διαδικασία" και "Πρακτική εφαρμογή ενός ερευνητικού σχεδίου εργασίας στα πλαίσια της δράσης Role Models" από την Λύδια Μίτιτς ΕΕΠ Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ.

ΠΗΓΗ: XRONOS.GR