Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 12:51

Διημερίδα «Πολυπολιτισμικές Κοινωνίες και Εκπαίδευση»

32453657 19Την αναγκαία επιμόρφωση για την εκπαίδευση της μειονότητας, αναζήτησαν φοιτητές μέσω διημερίδας που διοργάνωσαν οι ίδιοι, προκειμένου να αναπληρώσουν την υφιστάμενη ελλιπή επιμόρφωση των φοιτητών φιλολογίας αναφορικά με την εκπαίδευση μουσουλμανοπαίδων. Έτσι, η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ. διοργάνωσε μία αξιόλογη διημερίδα με θέμα "Πολυπολιτισμικές Κοινωνίες και Εκπαίδευση, Ο ρόλος του σχολείου στη διαμόρφωση της πολυπολιτισμικής συνείδησης", το Σαββατοκύριακο 21-22 Απριλίου στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης.

Ως κεντρικοί ομιλητές σε αυτήν - κατά τη διάρκεια και των δύο ημερών - παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων δήμου Κομοτηνής Νίκος Σωτηρακόπουλος, η σχολική σύμβουλος Π.Ε. δρ. Σεραφείμ Ευαγγελία, η Λυδία Μίτιτς - μέλος ΕΕΠ Γλωσσολόγος, ο Ευριπίδης Παπαδημητρίου - επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Διοίκησης, ο Βασίλης Γραμματίκας - επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και η φιλόλογος Ελένη Χατζή.

Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Φιλολογίας και φοιτητής Γιώργος Λένος "πέρσι κάναμε μία διημερίδα για τις μαθησιακές δυσκολίες και είδαμε ότι κίνησε το ενδιαφέρον. Φέτος κινούμαστε περισσότερο σε θέματα εκπαίδευσης κι επιλέξαμε τη μειονοτική εκπαίδευση, γιατί στην Κομοτηνή ο πληθυσμός της μειονότητας είναι μεγάλος και οι εκπαιδευτικοί, όταν μπαίνουν σε μία αίθουσα, δεν είναι σε θέση να χειριστούν έτσι όπως πρέπει τα παιδιά της μειονότητας". Σύμφωνα με τον ίδιο "στις σχολές της Φιλολογίας θα πρέπει να υπάρχει μία ειδίκευση ή κάποιες συνεδρίες για τα παιδιά της μειονότητας, γιατί μπορεί ένας δάσκαλος να έρθει να διδάξει στην Κομοτηνή".

Άξιο αναφοράς είναι πως - πέρα από τον εκπαιδευτικό προσανατολισμό που είχε η διημερίδα - είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, μιας που συγκεντρώθηκαν χρήματα για 9χρονο καρκινοπαθή, ενώ συγκεντρώθηκαν και καπάκια προς αγορά αναπηρικό αμαξιδίου. Οι ομιλητές θέλησαν να παραβρεθούν στην εκδήλωση ανταποκρινόμενοι και στους ευγενείς σκοπούς της διημερίδας.

Ν. ΣΩΤΗΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ"
Ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Νίκος Σωτηρακόπουλος μίλησε για την τοπική αυτοδιοίκηση σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία και ανέδειξε ως θετικό το παράδειγμα της Κομοτηνής: "Η Κομοτηνή δεν είναι μόνο μία πολυπολιτισμική πόλη, είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση προς άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης, που αντιμετωπίζουν τώρα τα προβλήματα της πολυπολιτισμικότητας. Όλες οι αντιθέσεις συνυπάρχουν μαζί παραγωγικά κι όλοι συνυπάρχουν στο παραγωγικό γίγνεσθαι. Εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε πετύχει να μην κάνουμε διαφορές σε κανέναν, γιατί όλοι είμαστε πολίτες αυτής της πόλης και ζούμε ειρηνικά".

Όπως είπε σε άλλο σημείο του λόγου του "πιστεύω στους φοιτητές και στα νέα παιδιά, ανεξαρτήτου παράταξης, γιατί ως τοπική κοινωνία θέλουμε το πανεπιστήμιο κοντά μας - όχι μόνο την φυσική ηγεσία του - αλλά και τους φοιτητές γιατί κι αυτοί είναι ζωντανό κομμάτι στην πόλη της Κομοτηνής".

ΕΥ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ: "ΣΕΒΑΣΜΟΣ, ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΘΕΛΗΣΗ"
Ο ρόλος του σχολείου και του σχολικού συμβούλου στην καλλιέργεια πολιτισμικής συνείδησης, αναδείχθηκε από την σχολική σύμβουλο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Έβρου δρ. Σεραφείμ Ευαγγελία, η οποία εξήγησε πως "ο σχολικός σύμβουλος είναι υποχρεωμένος να οργανώσει τις επιμορφώσεις που έχουν ανάγκη οι δάσκαλοι, να εποπτεύει τα σχολεία και να στηρίζει το διδακτικό έργο", ενώ δεν έκρυψε πως "για κάποιους εκπαιδευτικούς η μόρφωση σταμάτησε το πτυχίο".

Ως ομιλήτρια ανέδειξε το τρίπτυχο "σεβασμός, ανοχή και θέληση" κατά την άσκηση του εκπαιδευτικού έργου και υπογράμμισε πως "είναι αρχή και αξία ο σεβασμός όλων των πολιτισμών, με παράλληλη ανάπτυξη της ταυτότητας και του πολιτισμικού συστήματος του κράτους μας".

Λ. ΜΙΤΙΤΣ: "ΠΟΛΛΕΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΓΛΩΣΣΑ ΠΑΙΔΙΑ"
Ζητήματα διγλωσσίας/πολυγλωσσίας και ελληνικό σχολείο, ανέδειξε στην ομιλία της η Λυδία Μίτιτς - μέλος ΕΕΠ Γλωσσολόγος, η οποία εξήγησε ότι "το φαινόμενο της διγλωσσίας και της πολυγλωσσίας είναι κάτι το οποίο υπάρχει πολλά χρόνια στην ελληνική πραγματικότητα, ειδικά στην Θράκη η οποία χαρακτηρίζεται από πολύγλωσσους μαθητές.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε βασικά ζητήματα που αφορούν στη διγλωσσία και στην πολυγλωσσία, γιατί υπάρχουν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις σε σχέση με δίγλωσσα παιδιά στα σχολεία μας, ώστε να μπορούν όλοι οι μαθητές να ενταχθούν πιο κατάλληλα στη μαθητική διδασκαλία και να είναι αποτελεσματικοί μαθητές".

Όπως είπε, η διγλωσσία στην πραγματικότητα δεν έχει κανένα μειονέκτημα για τους μαθητές, αντιθέτως - αν ο εκπαιδευτικός την εκμεταλλευτεί και είναι κατάλληλα επιμορφωμένος - μπορεί να καταφέρει πολλά πράγματα.

ΠΗΓΗ: XRONOS.GR