Με το βιβλίο του «Εισαγωγή στη δημιουργική ανάγνωση και γραφή του πεζού λόγου - Η συμβολή της αφηγηματολογίας» ο Σπύρος Κιοσσές, μεταδιδακτορικός ερευνητής στη δημιουργική γραφή στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, όπου και διδάσκει, Καθηγητής-Σύμβουλος στο Μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, αλλά και ποιητής, μας έδωσε ένα έργο που καλύπτει ένα σημαντικό κενό στη σχετική ελληνική βιβλιογραφία.

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

greek ancient languageΗ 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας. Αν και η σύγχρονη γλωσσολογία πρεσβεύει ότι δεν υπάρχουν πλουσιότερες ή καλύτερες γλώσσες, στο ερώτημα αν αξίζει η ελληνική γλώσσα να έχει μια ιδιαίτερη ημέρα γιορτής, η απάντηση είναι θετική. Και αυτό επειδή είναι μια γλώσσα με αδιάλειπτη συνέχεια στον ίδιο γεωγραφικό χώρο για πάνω από 3.500 χρόνια, παρά τις σημαντικότατες μεταβολές της στις τέσσερις διαδοχικές, ανεξάρτητες φάσεις της‧ την αρχαία, ελληνιστική, μεσαιωνική και νέα. Επίσης, είναι μια γλώσσα με τεράστια γραμματεία, στην οποία από την αρχαιότητα διατυπώθηκε η επιστημονική, λογοτεχνική, φιλοσοφική και θεολογική σύλληψη και σκέψη και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των σύγχρονων επιστημών με τον σχηματισμό του απαραίτητου εννοιολογικού εξοπλισμού, από τον οποίο δανείζεται μέχρι σήμερα η διεθνής επιστημονική ορολογία. Ο Όμηρος, ο Αριστοτέλης, η Αγία Γραφή, η βυζαντινή υμνογραφία, η δημώδης ποίηση, η ποίηση του Σεφέρη και του Ελύτη είναι μόνο μερικά παραδείγματα γλωσσικής κληρονομιάς.

Ως Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας καταθέτουμε τούτη την ειδική μνεία για τη γλώσσα μας που γιορτάζει, τη γλώσσα μας που τιμούμε, μελετούμε στη συγχρονία και τη διαχρονία της, διαδίδουμε και επικεντρωνόμαστε στην αποτελεσματικότερη διδασκαλία της. Κόντρα στις σειρήνες που μιλούν για φθορά και σταδιακή παρακμή, αγαπούμε την ποικιλία της, γεωγραφική και κοινωνική, και πιστεύουμε ότι ο απενοχοποιημένος ομιλητής, δηλαδή ο απαγκιστρωμένος από ιδεολογικές αγκυλώσεις, είναι εκείνος που μπορεί να γίνει ο πλουσιότερος χρήστης της.

Αγάπα τη γλώσσα σου, λοιπόν, στην ολότητά της και μάθε να τη χρησιμοποιείς και να τη διδάσκεις όσο μπορείς καλύτερα και να μην ξεχνάς ποτέ ότι τη «γλώσσα σου έδωσαν ελληνική».

Μεταπτυχιακός φοιτητής του ΔΠΘ μετέγραψε το «Μονόγραμμα» του Ελύτη για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης

Χαρά Καϊμάκη - ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Ο Απόστολος Γαρούφος ευελπιστεί να φέρει την ηλεκτρονική εποχή στην γραφή Braille - «Γρήγορα αντιλήφθηκα πόσο μου άρεσε αυτό το “σύμπαν” που δημιούργησε ο Λουί Μπράιγ και θέλησα να το επεκτείνω»

Ο κ. Απόστολος Γαρούφος είναι «παιδί» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Η μεγάλη του αγάπη, η λογοτεχνία τον οδήγησε στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας από όπου και μεταπήδησε στον χώρο της ειδικής αγωγής για μεταπτυχιακές σπουδές. Κάπως έτσι γεννήθηκε μέσα του η επιθυμία να «αποκαταστήσει» μία μερίδα ατόμων για την οποία η πρόσβαση στην γνώση ή την ψυχαγωγία δεν είναι πάντα εύκολη.

Διεθνές Συνέδριο με τίτλο "Έδρες Νεοελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη" στο πλαίσιο της τελετής αναγόρευσης του Μ. Μορφακίδη σε επίτιμο διδάκτορα της ΣΚΑΣ.

Μετά την τελευταία βιβλιοπαρουσίαση του εργαστηρίου μας, ακολουθεί και η τελευταία μας εκδήλωση. Στις 18 Μαίου στις 8.00 στο αρχαιολογικό μουσείο.

Εντωμεταξύ την ίδια μέρα πληθώρα εκδηλώσεων και συνεδρίων από το ΤΕΦ αλλά και τα αδελφά Τμήματα της Σχολής και φυσικά η τελετή έναρξης του συνεδρίου του ΤΕΦΑΑ! Να δούμε πώς θα καταφέρουμε να πάμε σε όλα!

Πολύτιμη από κάθε άποψη, μυθιστορηματική κατάθεση, των «άκυρων» του ελληνικού παρελθόντος στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Κοσμά Χαρπαντίδη «Το Άκυρο αύριο» - Παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή από τον «Παρατηρητή της Θράκης» και το Εργαστήριο Γλωσσολογίας του ΤΕΦ «+μόρφωση»

«Το άκυρο αύριο», το νέο μυθιστόρημα του Δραμινού εκ καταγωγής και Καβαλιώτη εξ επιλογής, συγγραφέα κ. Κοσμά Χαρπαντίδη, αποτέλεσε τον λόγο σύμπραξης για δεύτερη φορά, της εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης» και του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας του Τ.Ε.Φ. του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης «+μορφωση».
 
Μία συνεργασία που ήδη, εν τη γενέσει της, πολλά όμορφα έχει «καταθέσει» και πολλά ακόμα αναμένονται στο  μέλλον, άμεσο και έμμεσο.
 
Μία τέτοια όμορφη και πολύτιμη, ως προς τα όσα ακούστηκαν και κατατέθηκαν για την αξία του παρελθόντος, ως πολύτιμο «συνοδοιπόρο» αλλά όχι ως εμμονή, για την πορεία μας στο παρών και κυρίως στο μέλλον, «κατάθεση» ήταν και αυτή, της παρουσίασης του πρόσφατου βιβλίου του κ. Χαρπαντίδη, που έλαβε χώρα την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, στη Λέσχη Κομοτηναίων.

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Η Εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης, το Εργαστήριο Γλωσσολογίας ΤΕΦ - ΔΠΘ "+ΜορΦωΣη" και οι Εκδόσεις Πόλις σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Κοσμά Χαρπαντίδη «Το άκυρο αύριο», την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στη Λέσχη Κομοτηναίων (2ος όροφος).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.

Χάρης Μιχαλόπουλος, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.

Χρήστος Βασματζίδης, νομικός-κριτικογράφος

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η φιλόλογος Άρτεμις Αρχοντογεώργη

Την παρουσίαση συντονίζει η Νατάσσα Βαφειάδου, δημοσιογράφος

Διοργάνωση: 2K Project

Ανταπόκριση από την τελευταία μας εκδήλωση σε συνεργασία με τον Παρατηρητή της Θράκης.

Με «ιχνηλάτες» τους Σπύρο Κιοσσέ, Χάρη Οταμπάση και Γεωργία Ντεμίρη στην παρουσίασή του στην Κομοτηνή

Στις 22 Νοεμβρίου, στο δεύτερο όροφο της  Λέσχης  Κομοτηναίων,  υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου της ξανθιώτισσας συγγραφέως Βίκυς Τσελεπίδου, με τον πρωτότυπο και αινιγματικό τίτλο « Αλεπού, αλεπού, τι ώρα είναι;». Η  παρουσίαση ήταν μια πρωτοβουλία του  Εργαστηρίου Γλωσσολογίας του ΤΕΦ-ΔΠΘ, της εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης», του Συλλόγου Καππαδόκων- Μικρασιατών και των εκδόσεων Νεφέλη. Συντονίστρια της όλης  εκδήλωσης,  η φιλόλογος και επιμελήτρια εκδόσεων Τζένη Κατσαρή- Βαφειάδη. Την παρουσίαση του βιβλίου, ανέλαβαν οι: Σπύρος Κιοσσές (ΕΔΙΠ του ΤΕΦ-ΔΠΘ), Γεωργία Ντεμίρη (Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΤΕΦ-ΔΠΘ) και Χάρης Οταμπάσης (Υποψήφιος Διδάκτορας του ΤΕΦ-ΔΠΘ).  

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/