
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
Διαδικτυακή παρουσίαση βιβλίου «Η λογοτεχνία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» (5-03-2021)
Σπύρος Κιοσσές & Ελένη Χατζημαυρουδή | «Η λογοτεχνία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση»
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Πώς προσδιορίζεται η «λογοτεχνικότητα» ενός κειμένου; Πώς λειτουργεί η μεταφορά, η συνδήλωση, το μέτρο, η ειρωνεία, η φωνή, η εστίαση και η διαγραφή των χαρακτήρων; Τι σημαίνει ερμηνεύω, αποστασιοποιούμαι και μετασχηματίζω δημιουργικά τμήματα ενός κειμένου ή γράφω ένα νέο, δικό μου, κείμενο;
Η σύγχρονη προσέγγιση της λογοτεχνίας στο σχολείο προϋποθέτει την καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας και της ευελιξίας. Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές (ακόμα κι εκείνοι που δυσκολεύονται ιδιαίτερα), αλλά και όσοι ενδιαφέρονται γενικότερα για τη λογοτεχνία, θα βρουν στο παρόν βιβλίο πλούσιο θεωρητικό υλικό και πλήθος παραδειγμάτων, κυρίως από τα υπάρχοντα σχολικά εγχειρίδια.
Λίγα λόγια για τους συγγραφείς:
Σπύρος Κιοσσές
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην κλασική φιλολογία (Πανεπιστήμιο του Ληντς) και στη μεθοδολογία της εκπαιδευτικής έρευνας (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), ενώ εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στη νεοελληνική λογοτεχνία (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο πεδίο της δημιουργικής γραφής, όπου και διδάσκει, ως μέλος Ε.ΔΙ.Π., νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, διδακτική της λογοτεχνίας και δημιουργική γραφή. Επιστημονικά, κριτικά και λογοτεχνικά δημοσιεύματά του έχουν φιλοξενηθεί στον περιοδικό και ημερήσιο Τύπο. Από τις εκδόσεις Κριτική κυκλοφορεί και το βιβλίο του «Εισαγωγή στη δημιουργική ανάγνωση και γραφή του πεζού λόγου» (2018).
Ελένη Χατζημαυρουδή
Είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην κλασική φιλολογία ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή της στην αρχαϊκή λυρική ποίηση με τίτλο Ίβυκος Μυθολόγος. Έρις και Έρως (University Studio Press 2005). Συμμετείχε στην ομάδα εργασίας του Ομότιμου Καθηγητή Ε. Κριαρά για το «Νεοελληνικό Λεξικό και για το Λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας». Έχει διδάξει ως ειδική επιστήμονας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο ΑΠΘ. Είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου «Η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών από το πρωτότυπο στο γυμνάσιο και στο λύκειο» (University Studio Press, 2007). Από το 1995 εργάζεται ως φιλόλογος στο Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Διδάσκει επίσης δημιουργική γραφή στο CTY Greece.
Χορηγοί επικοινωνίας: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ & ΑΘΗΝΑ 984 FM
Πώς θα αγαπήσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί την λογοτεχνία
Πηγή: www.paratiritis-news.gr
Παρουσιάστηκε διαδικτυακά το βιβλίο «Η λογοτεχνία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση – Ερμηνευτική, κριτική και δημιουργική προσέγγιση των λογοτεχνικών κειμένων» των Σπύρου Κιοσσέ και Ελένης Χατζημαυρουδή
Από τις εκδόσεις Κριτική, την αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ και το Εργαστήριο Γλωσσολογίας «ΣυνΜόρΦωΣη» του ΤΕΦ/ΔΠΘ, με συντονίστρια την κ. Ελεονώρα Ορφανίδου και ομιλητές/τριες τους/τις κ.: Ζωή Γαβριηλίδου, Μαρία Ζωγραφάκη, Δημήτρη Χριστόπουλο, Μαρίτα Παπαρούση, Σπύρο Κιοσσέ και Ελένη Χατζημαυρουδή
Ο Ιταλός συγγραφέας Italo Calvino κατά την ενασχόλησή του με τη συγγραφή πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε πως «δεν είναι η φωνή που κυριαρχεί σε μια ιστορία, αλλά είναι το αυτί», μία σημαντική διαπίστωση για το λογοτεχνικό φαινόμενο, που δυστυχώς στα καθ’ ημάς, και αναφερόμαστε στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, καθυστέρησε αρκετά για να γίνει αντιληπτή και να καλλιεργηθεί. Η αποστήθιση και ο ψιττακισμός, λοιπόν, ως «ενδεδειγμένες» δυστυχώς εκπαιδευτικές πρακτικές, για πολλά χρόνια ξεπερνούσαν τα όρια των μαθημάτων της Ιστορίας και άγγιζαν –και αγγίζουν δυστυχώς– και τα φιλολογικά μαθήματα, μεταξύ των οποίων εντάσσεται και το πολύπαθο μάθημα της λογοτεχνίας, πολύπαθο και για τους εκπαιδευτικούς που αρνούνται να το αναλάβουν, αλλά και για τους μαθητές που περιορίζονται στους κειμενικούς δείκτες και αρνούνται, ή μάλλον δεν γνωρίζουν, πώς να «αλλελεπιδράσουν» με το λογοτεχνικό κείμενο και να εισέλθουν στον κόσμο του. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες φωνές με τα συγγραφικά τους πονήματα παρέχουν σημαντική καθοδήγηση στο εκπαιδευτικό κυρίως προσωπικό, ώστε με την κατάλληλη φιλολογική σκευή να ανατρέψουν το έθος η λογοτεχνία να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο μιας εναγώνιας βαθμοθηρίας και να καλλιεργήσουν τα «αυτιά» των μαθητών στα λογοτεχνικά ερεθίσματα και τα συνδέσουν με τη «ζωή». Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε την Παρασκευή 5 Μαρτίου διαδικτυακά το τελευταίο συγγραφικό πόνημα του Σπύρου Κιοσσέ, Μέλους Ε.ΔΙ.Π. του ΤΕΦ/ΔΠΘ, και της Ελένης Χατζημαυρουδή, Φιλολόγου στο Κολλέγιο Ανατόλια, με τίτλο «Η λογοτεχνία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση – Ερμηνευτική, κριτική και δημιουργική προσέγγιση των λογοτεχνικών κειμένων», που κυκλοφόρησε το 2020 από τις εκδόσεις Κριτική. Η παρουσίαση ήταν σε συνδιοργάνωση των εκδόσεων Κριτική, της αλυσίδας Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ, που όλες αυτές τις αμέτρητες πλέον ημέρες καραντίνας μας συντροφεύει με το πλούσιο πολιτιστικό της πρόγραμμα, καθώς και του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας «ΣυνΜόρΦωΣη» του ΤΕΦ/ΔΠΘ.
Περισσότερα: www.paratiritis-news.gr