Ποιητική ισημερία

Ποιητική ισημερία

Θεματικοί άξονες της εκδήλωσης ήταν η ειρήνη, η φύση και το περιβάλλον

Μια ιδιαίτερη βραδιά, που περιείχε συγκίνηση, ανθρωπιά και πέρασε σημαντικά μηνύματα στους παρευρισκομένους ήταν αυτή που οργάνωσε η Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης , για να τιμήσει τους ντόπιους ποιητές. 
 
Στην κατάμεστη αίθουσα της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης, λάτρεις της ποίησης για ένατη  συνεχόμενη χρονιά απήγγειλαν ποιήματα δικά τους αλλά και άλλων σημαντικών ποιητών με τη θεματικής τους να στρέφεται γύρω από 3 άξονες. Την Ειρήνη, τη Φύση και το Περιβάλλον.

οιήματά τους διάβασαν οι ίδιοι οι δημιουργοί, φίλοι τους, καθώς και μέλη της θεατρικής ομάδας της Πολιτιστικής Κίνησης. Πολλοί φίλοι ακόμη της Πολιτιστικής Κίνησης διάβασαν με μεγάλη ευαισθησία ποιήματα που επέλεξαν από γνωστούς αλλά και «άσημους» ποιητές.  Άπαντες οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι «η αξία ενός ποιήματος έχει ως μέτρο το συγκινησιακό αποτύπωμα που αφήνει στην ψυχή μας».
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +Μόρφωση, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες», τον Εύμολπο, το 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, τον Κύκλο Ποιητών Ελλάδας και τον Κύκλο Ποιητών Ροδόπης, σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑΚ.

Διαβάστε περισσότερα: paratiritis-news.gr

Το αδιαχώρητο στην 2η Ποιητική Ισημερία του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας «+Μόρφωση» και του Εργαστηρίου Παραδοσιακής Μουσικής «ΝΟΤΑ»

Με αφορμή την χρονίζουσα «επικαιρότητα», που στις μέρες μας έχει καταστεί κομμάτι της καθημερινότητας και ημών, μιας και η Ελλάδα είναι χώρα υποδοχής, δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, φέτος η 2η Ποιητική Ισημερία ήταν αφιερωμένη στους μετανάστες.

«Ποίηση και μετανάστες» το θέμα της φετινής διοργάνωσης που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής, 16 Μαρτίου, από το Εργαστήριο Γλωσσολογίας «+Μόρφωση» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παραδοσιακής Μουσικής «ΝΟΤΑ» του Χρήστου Χατζόπουλου στο Καφέ “Gecko”, παρουσία πλήθους κόσμου, νεαρούς συμπολίτες στην πλειοψηφία, φοιτητές και δασκάλους σε κοινή «αποστολή»… να μιλήσουν για το φαινόμενο της μετανάστευσης μέσα από την ποίηση.

Την εκδήλωση άνοιξε η Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών  κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η οποία έδωσε τον λόγο στον κ. Σπύρο Κιοσσέ, ΕΔΙΠ του ΤΕΦ-ΔΠΘ  που μίλησε για την επιλογή του θέματος αλλά και τα όσα επακολούθησαν.

Η αρχή έγινε με την κ. Ξένια Συμεωνίδου, η οποία μίλησε για τον όρο «μετανάστες» για να λάβει έπειτα τον λόγο, η ομάδα του μουσικού εργαστηρίου «ΝΟΤΑ» δια της κ. Σοφίας Χατζοπούλου με το «Τζιβαέρι».

Σε ρόλο διαφορετικό από αυτόν του Μαθηματικού, είδαμε τον και ποιητή,  κ. Θωμά Βουγιουκλή,  ομότιμο καθηγητή Μαθηματικών στη σχολή Επιστημών Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ τον λόγο, δια της απαγγελίας, έλαβαν στη συνέχεια   φοιτητές, καθηγητές και συνεργάτες  του ΤΕΦ του ΔΠΘ, οι κ.κ. Μαρία Πασχάλη, Δημήτρης Οικονομίδης, Κατερίνα Γηρούση, Αγγελική Μουζακίτη,  Βάγια Γιαπαντζαλή, Μελτέμ Ιμάμογλου, Γεωργία Ντεμίρη και Δήμητρα Τριανταφυλλίδου.

Πέραν ωστόσο των φοιτητών σε ρόλους «έκπληξη» είδαμε τόσο την κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η οποία απήγγειλε το  τελευταίο ποίημα της εκδήλωσης, όσο και τους Νίκο Μαθιουδάκη, διδάκτορα γλωσσολογίας και επιστημονικό σύμβουλο των Εκδόσεων Καζαντζάκη, τον δικηγόρο και κριτικoγράφος κ. Χρήστο Βασματζίδη,  τον υπεύθυνο της ομάδας Γαλλοφωνίας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Στέφανο Γραβάνη, τον βιβλιοθηκονόμο στη βιβλιοθήκη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Πασχάλη Κατσίκα, καθώς και τον Συντονιστή της Ν.Ε. Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταμάτη Σακελλίων. 

Δείτε περισσότερα: paratiritis-news.gr