Ομάδα αναγνωστικών εμψυχώσεων & δημιουργικής γραφής

Ομάδα αναγνωστικών εμψυχώσεων & δημιουργικής γραφής

Το βιβλίο προσαρμόστηκε και παρουσιάστηκε σε παιδιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής
dimotikiTEF1Μια Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παιδιά της Στ΄ Δημοτικού, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής το πρωί της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου, σε μια ευφάνταστη μίνι παράσταση που ετοίμασαν για αυτά 5 φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, που κάνουν την πρακτική τους στη βιβλιοθήκη.
Στα παιδιά παρουσιάστηκε το βιβλίο «Το αγόρι που το είπαν Χριστούγεννα», του Ματ Χέιγκ, ένα δημοφιλές βιβλίο, το οποίο οι φοιτητές διασκεύασαν σε μια δράση ευφάνταστης φιλαναγνωσίας αναλαμβάνοντας ρόλους σε αποσπάσματα από αυτό.
Οι φοιτητές που συμμετείχαν ήταν οι Κομνηνός-Ιάσονας Κανακάκης, Δημήτριος Καρατζίκης, Ελευθερία Μαγαλιού, Νικολέττα Καρβούνη, Χρήστος Βασιλειάδης.
Όπως τόνισε ο κ. Κανακάκης, οι πέντε τους κάνουν την πρακτική τους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη το τελευταίο διάστημα και σε συνεργασία με τον καθηγητή τους, κ. Σπύρο Κισσέ, έκαναν μια διαφορετική προσέγγιση στην φιλαναγνωσία και την παρουσίαση βιβλίου.
Το βιβλίο που επιλέχθηκε ήταν «Το αγόρι που το είπαν Χριστούγεννα», και έτσι διάβασαν το βιβλίο, προσπάθησαν να κατανοήσουν τα βαθύτερα νοήματα και τι θέλει να πει στο κοινό, και έγραψαν ένα ευφάνταστο σενάριο βασισμένο στο βιβλίο, που θα γινόταν και αντιληπτό, αλλά θα ήταν και ευχάριστο για τους μαθητές Δημοτικού Σχολείου.
Η συνεργασία της ομάδας ήταν άψογη με τους συμφοιτητές του, καθώς και με τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης, έκαναν πρόβες, ετοίμαζαν μαζί τα σκηνικά, και το αποτέλεσμα τους ικανοποιεί, και θεωρεί πως ικανοποίησε και τους μαθητές.

Πηγή : www.paratiritis-news.gr

Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

 

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ΑΜΘ, με υπεύθυνη τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου (ΣΕΕ) την κ. Μαρία Ζωγραφάκη και σε συνεργασία με την ΔΔΕ Ροδόπης (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων) διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο για τους/τις εκπαιδευτικούς, κλάδου ΠΕ02,των Γυμνασίων του νομού Ροδόπης, με θέμα: «Αξιοποιώντας τη δημιουργική γραφή στο μάθημα της λογοτεχνίας του Γυμνασίου». Επιμορφωτές του σεμιναρίου θα είναι ο κ. Σπύρος Κιοσσές, Ε.Δ.Ι.Π. στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, και η κ. Μαρία Ζωγραφάκη, ΣΕΕ ΠΕ02, δρ. Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής (Σαμοθράκης 12), την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρες 11.00-13.30.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, που έχει θεσπιστεί η 2η Απριλίου, το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας διοργάνωσε στις εγκαταστάσεις του δράσεις φιλαναγνωσίας για μαθητές του Μειονοτικού Λυκείου Κομοτηνής, με αφορμή το «Κοσμοδρόμιο» της Ελένης Κατσαμά.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του τμήματος μέσα από τις ευφάνταστες δράσεις που ετοίμασαν, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του μαθητών του Μειονοτικού Λυκείου Κομοτηνής, που ανταποκρίθηκαν με τόση προθυμία και φαντασία στα ερεθίσματα που τους δόθηκαν.

Για ακόμα μία φορά αποδείχθηκε η εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και στον πολλαπλό ρόλο των καθηγητών του τμήματος.

ΠΗΓΗ: paratiritis-news.gr

kiosses1512636050«Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει.» Με αυτό το ρητό ο Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ επιδεικνύει πως η αξία ενός μεγάλου δασκάλου δεν έγκειται απλώς στην ικανότητα του να μεταδίδει γνώσεις στους μαθητές, αλλά στην εσωτερική επιθυμία του να εμπνεύσει τους μαθητές του προκειμένου αυτοί να εξελιχθούν ως άνθρωποι. Στην κατηγορία του δασκάλου- εμπνευστή ίσως θα μπορούσε να ενταχθεί και ο σημερινός συνεντευξιαζόμενος, ο κ. Σπύρος Κιοσσές,  που από φέτος ανήκει στο Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας με αντικείμενο έρευνας τη Δημιουργική γραφή, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δίδασκε ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για έναν πολυμαθέστατο στον κλάδο της φιλολογίας επιστήμονα με σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέσω της ενασχόλησής του με τη Φιλαναγνωσία και τη Δημιουργική γραφή έχει ως στόχο να εμπνεύσει στους μαθητές του την αγάπη για την ανάγνωση και τη λογοτεχνία. Καθώς είναι ανάγκη να καταλάβουν ότι πρώτιστος στόχος των λογοτεχνικών έργων είναι το «τερπνόν» και εν συνεχεία το «ωφέλιμον».

Σπύρος Κιοσσές λοιπόν και αναλυτική συζήτηση για το περιεχόμενο των όρων Φιλαναγνωσία και Δημιουργική γραφή, που σήμερα ανελλιπώς χρησιμοποιούμε, εμπειρικά όμως κυρίως τους προσεγγίζουμε…

ΠΗΓΗ: Greek Teachers

nipia xristougennaΟ Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής σε συνεργασία με την Ομάδα Δημιουργικής Γραφής και Αναγνωστικών εμψυχώσεων του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ διοργανώνουν εκδήλωση για τα παιδιά του 10ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής την Τετάρτη 15/12/2010 από τις 6.00 έως τις 8.00 στο χώρο του 10ου Νηπιαγωγείου.