
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
25310-39932
synmorphose.new@gmail.com

25310-39932
synmorphose.new@gmail.com
ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη λειτουργεί άτυπα από το 2010, ενώ ιδρύθηκε επίσημα το 2015 (Φ.Ε.Κ. 1057/5-6-15). Το εργαστήριο διαθέτει σελίδα στο Facebook.
Αριθμεί 6 Μέλη Δ.Ε.Π., 2 Ε.Ε.Π./Ε.Δ.Ι.Π., 5 Διδάκτορες, 7 Υποψήφιους Διδάκτορες, 3 Μεταδιδάκτορες, και αρκετούς εξωτερικούς συνεργάτες.
Το Εργαστήριο υποστηρίζει τα γλωσσολογικά μαθήματα του Π.Π.Σ του Τ.Ε.Φ., το Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εξειδίκευση στις ΤΠΕ και Ειδική Αγωγή: Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης, διοργανώνει σεμινάρια και διαλέξεις από Έλληνες και ξένους γλωσσολόγους, με στόχο την ενημέρωση των υποψήφιων διδακτόρων και των φοιτητών, Διεθνή συνέδρια (Παράρτημα 9.6.1) όπως, επίσης, και δράσεις γλωσσολογικού ενδιαφέροντος (αναγνωστικές εμψυχώσεις, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, βιβλιοπαρουσιάσεις, κ.τ.λ.), ιδίως στον τομέα της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας (Παράρτημα 9.6.2). Από το 2017, στις 21 Μαρτίου διοργανώνει την Ποιητική Ισημερία.
Ακόμη, υποστηρίζει την Πρακτική Άσκηση φοιτητών του Τ.Ε.Φ.. Στο πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησης έχει δεχτεί μεγάλο αριθμό φοιτητών, οι οποίοι εκπαιδεύονται στη συλλογή και επεξεργασία γλωσσικών πόρων, τους οποίους εν συνεχεία είναι δυνατόν να παρουσιάζουν σε συνέδρια. Επίσης, από το 2010 έως και το 2017 διενεργούσε τις αναλύσεις των ερωτηματολογίων αξιολόγησης διδασκόντων.
Πρόσφατα σύναψε πρωτόκολλο συνεργασίας με το Εργαστήριο Γλωσσολογίας ΝΑ Μεσογείου του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ + ΜόρΦωΣη
Το Εργαστήριο Γλωσσολογίας λειτουργεί βάσει ωρολόγιου προγράμματος το οποίο καθορίζεται στην αρχή κάθε εξαμήνου. Στις συγκεκριμένες μέρες και ώρες οι φοιτητές μπορούν να συμβουλεύονται ή να δανείζονται βιβλία ή να χρησιμοποιούν τους Η/Υ για την εκπόνηση των εργασιών τους στα γλωσσολογικά μαθήματα. Η λίστα των διαθέσιμων βιβλίων αναρτάται στην ιστοσελίδα του εργαστηρίου.
Εργαστήριο Γλωσσολογίας – Επικοινωνία
Το Εργαστήριο έχει ως βασικό στόχο την προώθηση της γλωσσολογικής έρευνας και την ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων:
Το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη αναπτύσσει έντονη ερευνητική δράση. Τα δύο πιο πρόσφατα ερευνητικά έργα που διαχειρίστηκε είναι:
Στο πλαίσιο των παραπάνω έργων απασχολούνται, έναντι αμοιβής, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και Υπ. διδάκτορες ή μεταδιδάκτορες της ειδίκευσης Γλωσσολογίας, ενώ έχουν προκύψει σημαντικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους.
Παράλληλα αναπτύσσει σημαντική λεξικογραφική παραγωγή. Στην ιστοσελίδα του βρίσκονται αναρτημένα το Λεξικό του Λογίου Επιπέδου της Νέας Ελληνικής, το Εικονογραφημένο Λεξικό Φυσικής (ΕΛΕΦΥΣ) για το Σχολείο και το Γλωσσάρι του καπνού, ενώ είναι σε επεξεργασία το Λεξικό τοπωνυμίων και το Λεξικό νεολογισμών της Ελληνικής.
Ακόμη στο πλαίσιο του Εργαστηρίου έχει εκπονηθεί το Greek Speaking Children Corpus.
Το Εργαστήριο εφαρμόζει πολιτική κοινωνικής ευθύνης:
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση του επισκέπτη διδάσκοντα για τη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού
Για το διάστημα από Σεπτέμβριο 2023 έως τον Ιούλιο 2024
Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχει υπογράψει το Εργαστήριο Γλωσσολογίας ΣυνΜορΦωΣη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα, ανακοινώνεται ότι το Univerdidad de Granada προσφέρει θέση επισκέπτη διδάσκοντα για τη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, για το διάστημα από Σεπτέμβριο 2023 έως τον Ιούλιο 2024. Η προβλεπόμενη αμοιβή είναι:
Ο/Η επιλεγείς/είσα υποψήφιος/α θα διδάξει στα προπτυχιακά προγράμματα στα οποία προσφέρεται στους φοιτητές η Νέα Ελληνική γλώσσα: Κλασική Φιλολογία, Νέα Ελληνικά, Μετάφραση και Διερμηνεία.
Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν τα εξής:
Απαιτούμενα Δικαιολογητικά
Οι αιτήσεις, συνοδευόμενες από τα παραπάνω αναφερόμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται στο email της διευθύντριας του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας ΣυνΜορΦωΣη, Καθηγήτριας Ζωής Γαβριηλίδου
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Κυριακή 11-6-2023 και ώρα 15:00.
Το σύνολο των υποψηφιοτήτων που θα παραληφθούν θα διαβιβαστεί στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδα μετά από έλεγχο πληρότητας και αξιολογική κατάταξή τους από αρμόδια Επιτροπή του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας ΣυνΜορΦωΣη του Δ.Π.Θ, προκειμένου οι υποψήφιοι να περάσουν συνέντευξη.