Ποιητική ισημερία

Ποιητική ισημερία

5η Ποιητική Ισημερία «Ειρηνικοί Λεξοπλισμοί»
Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας
Δ.Π.Θ. +ΜόρΦωΣη

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 18:00 π.μ.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράση», η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής και το Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας – Δ.Π.Θ. +ΜόρΦωΣη (ΣυνΜορΦωΣη) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, διοργανώνουν εκδήλωση
με τίτλο «Ειρηνικοί Λεξοπλισμοί», τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, στις 18:00 μ.μ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Οι φοιτητές διαβάζουν ποιήματά τους ενάντια στον πόλεμο. Παράλληλα θα ακούγονται μουσικές συνθέσεις με συνοδεία κιθάρας .

Την εκδήλωση συντονίζουν :

1) Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ., Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δ.Π.Θ.

2) Χάρης Μιχαλόπουλος , Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.

3) Σπύρος Κιοσσές, Μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας κατά του COVID-19.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνήστε με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

Τηλ. επικοινωνίας: 2531022589

mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Με συμμετοχή τόσο από το Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας και το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου πορείΜπορεί φέτος η Ποιητική Ισημερία, στην 4η χρονιά της, να ήταν αποκλειστικά διαδικτυακή, ελέω της πανδημίας, αυτό όμως δεν εμπόδισε τους συμμετέχοντες να έχουν τον ίδιο ενθουσιασμό με τις προηγούμενες χρονιές. Ιδιαίτερα όταν, λόγω και του επικείμενου εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η Ισημερία, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το «Εργαστήριο Γλωσσολογίας +Μόρφωση» του ΤΕΦ ΔΠΘ για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο συμμετοχής του ΔΠΘ στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Με θέμα «Η ποίηση της Επανάστασης – Η ποίηση της Ελευθερίας», συνέπραξαν διαδικτυακά μαζί με το ΤΕΦ το Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, καθώς και το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου με παρουσιάσεις, βίντεο και αναγνώσεις. Η ομάδα από τη Μόσχα διάβασε ποιήματα Ρώσων ποιητών του 19ου αιώνα που έχουν μεταφράσει στα Ελληνικά, ενώ η ομάδα από το Βελιγράδι παρουσίασε ένα βίντεο για τον Ρήγα Φεραίο, και το πέρασμά του από το Βελιγράδι.

Από το ΤΕΦ, διαβάζοντας κείμενα του Σολωμού, του Μακρυγιάννη αλλά και Δημοτικά τραγούδια, συμμετείχαν οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές (σε αλφαβητική σειρά): Βαγγαία Ελένη, Ζιώγα Γρηγορία, Ιμάμογλου Μελτέμ, Μακρή Τερψιθέα Ευαγγελία, Ντεμίρη Γεωργία, Παπαδοπούλου Έλλη, Πασχάλη Μαρία, Τσαρτσάρα Ιωάννα, Χαναγκιάν Κάρεν. Εικαστική επιμέλεια αφίσας: Χαναγκιάν Κάρεν. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης και την επιλογή κειμένων έκαναν οι Ζωή Γαβριηλίδου, Σπύρος Κιοσσές, Χάρης Μιχαλόπουλος.
 
 
 

Θεματικοί άξονες της εκδήλωσης ήταν η ειρήνη, η φύση και το περιβάλλον

Μια ιδιαίτερη βραδιά, που περιείχε συγκίνηση, ανθρωπιά και πέρασε σημαντικά μηνύματα στους παρευρισκομένους ήταν αυτή που οργάνωσε η Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης , για να τιμήσει τους ντόπιους ποιητές. 
 
Στην κατάμεστη αίθουσα της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης, λάτρεις της ποίησης για ένατη  συνεχόμενη χρονιά απήγγειλαν ποιήματα δικά τους αλλά και άλλων σημαντικών ποιητών με τη θεματικής τους να στρέφεται γύρω από 3 άξονες. Την Ειρήνη, τη Φύση και το Περιβάλλον.

οιήματά τους διάβασαν οι ίδιοι οι δημιουργοί, φίλοι τους, καθώς και μέλη της θεατρικής ομάδας της Πολιτιστικής Κίνησης. Πολλοί φίλοι ακόμη της Πολιτιστικής Κίνησης διάβασαν με μεγάλη ευαισθησία ποιήματα που επέλεξαν από γνωστούς αλλά και «άσημους» ποιητές.  Άπαντες οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι «η αξία ενός ποιήματος έχει ως μέτρο το συγκινησιακό αποτύπωμα που αφήνει στην ψυχή μας».
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +Μόρφωση, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες», τον Εύμολπο, το 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, τον Κύκλο Ποιητών Ελλάδας και τον Κύκλο Ποιητών Ροδόπης, σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑΚ.

Διαβάστε περισσότερα: paratiritis-news.gr

Το αδιαχώρητο στην 2η Ποιητική Ισημερία του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας «+Μόρφωση» και του Εργαστηρίου Παραδοσιακής Μουσικής «ΝΟΤΑ»

Με αφορμή την χρονίζουσα «επικαιρότητα», που στις μέρες μας έχει καταστεί κομμάτι της καθημερινότητας και ημών, μιας και η Ελλάδα είναι χώρα υποδοχής, δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, φέτος η 2η Ποιητική Ισημερία ήταν αφιερωμένη στους μετανάστες.

«Ποίηση και μετανάστες» το θέμα της φετινής διοργάνωσης που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής, 16 Μαρτίου, από το Εργαστήριο Γλωσσολογίας «+Μόρφωση» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παραδοσιακής Μουσικής «ΝΟΤΑ» του Χρήστου Χατζόπουλου στο Καφέ “Gecko”, παρουσία πλήθους κόσμου, νεαρούς συμπολίτες στην πλειοψηφία, φοιτητές και δασκάλους σε κοινή «αποστολή»… να μιλήσουν για το φαινόμενο της μετανάστευσης μέσα από την ποίηση.

Την εκδήλωση άνοιξε η Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών  κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η οποία έδωσε τον λόγο στον κ. Σπύρο Κιοσσέ, ΕΔΙΠ του ΤΕΦ-ΔΠΘ  που μίλησε για την επιλογή του θέματος αλλά και τα όσα επακολούθησαν.

Η αρχή έγινε με την κ. Ξένια Συμεωνίδου, η οποία μίλησε για τον όρο «μετανάστες» για να λάβει έπειτα τον λόγο, η ομάδα του μουσικού εργαστηρίου «ΝΟΤΑ» δια της κ. Σοφίας Χατζοπούλου με το «Τζιβαέρι».

Σε ρόλο διαφορετικό από αυτόν του Μαθηματικού, είδαμε τον και ποιητή,  κ. Θωμά Βουγιουκλή,  ομότιμο καθηγητή Μαθηματικών στη σχολή Επιστημών Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ τον λόγο, δια της απαγγελίας, έλαβαν στη συνέχεια   φοιτητές, καθηγητές και συνεργάτες  του ΤΕΦ του ΔΠΘ, οι κ.κ. Μαρία Πασχάλη, Δημήτρης Οικονομίδης, Κατερίνα Γηρούση, Αγγελική Μουζακίτη,  Βάγια Γιαπαντζαλή, Μελτέμ Ιμάμογλου, Γεωργία Ντεμίρη και Δήμητρα Τριανταφυλλίδου.

Πέραν ωστόσο των φοιτητών σε ρόλους «έκπληξη» είδαμε τόσο την κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η οποία απήγγειλε το  τελευταίο ποίημα της εκδήλωσης, όσο και τους Νίκο Μαθιουδάκη, διδάκτορα γλωσσολογίας και επιστημονικό σύμβουλο των Εκδόσεων Καζαντζάκη, τον δικηγόρο και κριτικoγράφος κ. Χρήστο Βασματζίδη,  τον υπεύθυνο της ομάδας Γαλλοφωνίας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Στέφανο Γραβάνη, τον βιβλιοθηκονόμο στη βιβλιοθήκη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Πασχάλη Κατσίκα, καθώς και τον Συντονιστή της Ν.Ε. Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταμάτη Σακελλίων. 

Δείτε περισσότερα: paratiritis-news.gr