Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 17:06

Αναγνωστικές εμψυχώσεις για τους μικρούς μαθητές

Δύο εβδομάδες γεμάτες παιχνίδια λογοτεχνίας για μαθητές τελευταίων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου

Σπύρος Κιοσσές: "Σκοπός είναι να καλλιεργήσουμε την φιλαναγνωσία"

 

kiosses anagn empsych 1Από τη Δευτέρα 19 Μαρτίου μέχρι και την Πέμπτη 22 Μαρτίου, αλλά και την επόμενη εβδομάδα, πραγματοποιούνται αναγνωστικές εμψυχώσεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής. Οι φοιτητές του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής ψυχαγωγούν τους συμμετέχοντες και τους μαθαίνουν να αγαπούν τη λογοτεχνία μέσα από το παιχνίδι. Έτσι, από τη μία οι φοιτητές κερδίζουν διδακτικές εμπειρίες, από την άλλη οι μαθητές γνωρίζουν τη λογοτεχνία με έναν παιγνιώδη τρόπο, εκτός του αμιγώς σχολικού "πλαισίου".

 ΠΗΓΗ: xronos.gr

Σχετικά με την δράση μας ενημερώνει ο Σπύρος Κιοσσές, μέλος ΕΔΙΠ τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ. "Οι αναγνωστικές εμψυχώσεις ξεκίνησαν από μία ιδέα που είχε η Ζωή Γαβριηλίδου στο πλαίσιο του μαθήματος 'δημιουργική γραφή και αναγνωστικές εμψυχώσεις'. Θεώρησε καλό, πέρα από την θεωρία, όλα αυτά που μαθαίνουν οι φοιτητές του τμήματος να τα εφαρμόζουν και στην πράξη. Κι έτσι σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη γίνονται αναγνωστικές εμψυχώσεις που απευθύνονται σε μαθητές γυμνασίου και μεγάλων τάξεων δημοτικού", μας λέει για το πώς ξεκίνησε το εγχείρημα.

Αναφορικά με καθαυτές τις εμψυχώσεις και τί ακριβώς σημαίνουν, σημειώνει τα εξής: "Είναι δράσεις οι οποίες έχουν σκοπό να κάνουν τους μαθητές να προσεγγίσουν με έναν τρόπο παιγνιώδη και βιωματικό τα λογοτεχνικά κείμενα, έξω από την παραδοσιακή-συμβατική προσέγγιση της λογοτεχνίας, με σκοπό να καλλιεργήσουμε την φιλαναγνωσία" και σημειώνει ότι "μαθητές και φοιτητές φεύγουν πολύ ευχαριστημένοι από αυτή την εμπειρία".

Στον χώρο της βιβλιοθήκης συναντάμε και την φοιτήτρια Φιλολογίας Γωγώ Σταμλακού, η οποία και κάνει μηνιαία πρακτική άσκηση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής. "Είναι πολύ ωραία εμπειρία, γιατί γνώρισα τον κόσμο του βιβλίου εκ των έσω. Συμμετείχα και στις αναγνωστικές εμψυχώσεις και ήρθα σε επαφή με τα παιδιά, πλέον ως διδάσκουσα", μας λέει για την εμπειρία της, υπογραμμίζει δε ότι εκείνη ήταν που επέλεξε την Δημοτική Βιβλιοθήκη παρακινούμενη από την βούλησή της να γνωρίσει καλύτερα τον κόσμο του βιβλίου και να συμμετάσχει στις δράσεις που γίνονται σε αυτή.