Διαλέξεις εργαστηρίου

Διαλέξεις εργαστηρίου

Επιθηματοποίηση και χωροχρόνος
Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη
 
 
e-Colloquium Ειδίκευσης Γλωσσολογίας 2020-2021
ΔΠΘ-ΤΕΦ, Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη
15 Απριλίου 2021

afisaΗ Ένωση Εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας Καβάλας (ΕνΕΑΓΚ) πραγματοποιεί τριημερίδα  στις 8-10/11/2019 στην Δράμα, Ξάνθη και Καβάλα (αντίστοιχα), με χορηγία της Αμερικανικής Πρεσβείας.

Το θέμα του 3μερου σεμινάριου/workshop είναι:

DIFFFERENTIATED INSTRUCTION IN THE FRAMEWORK OF SOCIAL INCLUSION & CULTURAL AWARENESS

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΟΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Η διαφοροποιημένη διδασκαλία διαμορφώνει τις μαθησιακές ευκαιρίες, ώστε όλοι οι μαθητές να αγγίξουν το μέγιστο του δυναμικού τους. Αυτό έχει σαν προϋπόθεση την αλλαγή της θεματικής και πρακτικής εφαρμογής, σε ένα μαθησιακό περιβάλλον που εξασφαλίζει την αποδοχή, το σεβασμό και τη συναισθηματική ασφάλεια όλων των μαθητών.

Η γλώσσα των ομιλιών/ εργαστηρίων θα είναι η Ελληνική και η Αγγλική.

Η τριημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας γενικής και ειδικής αγωγής.

Το τριήμερο σεμινάριο/workshop θα τιμήσει με την παρουσία της και τις τρεις ημέρες η κ. Μαρκέλλα Καράγιωργα, EnglishLanguageProgramSpecialist, από την Αμερικανική Πρεσβεία της Αθήνας.

Είσοδος ελεύθερη.

ΠΗΓΗ: XanthiNews

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

IKY0257Στο πλαίσιο της διάδοσης αποτελεσμάτων του Πιλοτικού Προγράμματος ROLE MODELS πραγματοποιήθηκαν 2 εκδηλώσεις διάδοσης αποτελεσμάτων στις 16/5/2019 και στις 29/5/2019 στη Κομοτηνή, στο κεντρικό αμφιθέατρο του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, η πρώτη για την Δευτεροβάθμια και η δεύτερη για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Συμμετείχαν συνολικά πάνω από 500 εκπαιδευτικοί και μαθητές που παρουσίασαν τις εργασίες τους για τα θετικά πρότυπα.

Στο χώρο επίσης υπήρχαν περίπτερα για το κάθε σχολείο, όπου οι μαθητές, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, είχαν την ευκαιρία να προβάλουν τα έργα τους με ένα πιο άμεσο, διαδραστικό και δημιουργικό τρόπο.

To slogan που επιλέχθηκε είναι το εξής: “Σκέφτομαι-Προσπαθώ-Πετυχαίνω». Συμμετείχαν τα εξής σχολεία: 11ο ΔΣ Κομοτηνής, 12ο ΔΣ Κομοτηνής, 2ο Μ/κό ΔΣ Κομοτηνής, 3ο Μ/κό ΔΣ Κομοτηνής, Μ/κό ΔΣ Μάστανλη Κομοτηνής, Μ/κό ΔΣ Δοκού, 9ο ΔΣ Κομοτηνής, Μειονοτικό ΔΣ Σαππών, 20ο ΔΣ Ξάνθης, 15ο ΔΣ Ξάνθης, 11ο ΔΣ Αλεξανδρούπολης, Γυμνάσιο Ν. Καλλίστης, Γυμνάσιο Οργάνης Ροδόπης, 2ο Γυμνάσιο Χρυσούπολης, Γυμνάσιο Ιάσμου, 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, 2ο ΕΠΑΛ Δράμας, 1o ΕΠΑΛ Κομοτηνής, Εσπερινό ΓΕΛ Κομοτηνής. Συμμετείχε επίσης το Κέντρο Κοινότητας Αλεξ/πολης, Παράρτημα.

ΠΗΓΗ: ΙΚΥ

32453657 19Την αναγκαία επιμόρφωση για την εκπαίδευση της μειονότητας, αναζήτησαν φοιτητές μέσω διημερίδας που διοργάνωσαν οι ίδιοι, προκειμένου να αναπληρώσουν την υφιστάμενη ελλιπή επιμόρφωση των φοιτητών φιλολογίας αναφορικά με την εκπαίδευση μουσουλμανοπαίδων. Έτσι, η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ. διοργάνωσε μία αξιόλογη διημερίδα με θέμα "Πολυπολιτισμικές Κοινωνίες και Εκπαίδευση, Ο ρόλος του σχολείου στη διαμόρφωση της πολυπολιτισμικής συνείδησης", το Σαββατοκύριακο 21-22 Απριλίου στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης.

Ως κεντρικοί ομιλητές σε αυτήν - κατά τη διάρκεια και των δύο ημερών - παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων δήμου Κομοτηνής Νίκος Σωτηρακόπουλος, η σχολική σύμβουλος Π.Ε. δρ. Σεραφείμ Ευαγγελία, η Λυδία Μίτιτς - μέλος ΕΕΠ Γλωσσολόγος, ο Ευριπίδης Παπαδημητρίου - επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Διοίκησης, ο Βασίλης Γραμματίκας - επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και η φιλόλογος Ελένη Χατζή.

Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Φιλολογίας και φοιτητής Γιώργος Λένος "πέρσι κάναμε μία διημερίδα για τις μαθησιακές δυσκολίες και είδαμε ότι κίνησε το ενδιαφέρον. Φέτος κινούμαστε περισσότερο σε θέματα εκπαίδευσης κι επιλέξαμε τη μειονοτική εκπαίδευση, γιατί στην Κομοτηνή ο πληθυσμός της μειονότητας είναι μεγάλος και οι εκπαιδευτικοί, όταν μπαίνουν σε μία αίθουσα, δεν είναι σε θέση να χειριστούν έτσι όπως πρέπει τα παιδιά της μειονότητας". Σύμφωνα με τον ίδιο "στις σχολές της Φιλολογίας θα πρέπει να υπάρχει μία ειδίκευση ή κάποιες συνεδρίες για τα παιδιά της μειονότητας, γιατί μπορεί ένας δάσκαλος να έρθει να διδάξει στην Κομοτηνή".

Άξιο αναφοράς είναι πως - πέρα από τον εκπαιδευτικό προσανατολισμό που είχε η διημερίδα - είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, μιας που συγκεντρώθηκαν χρήματα για 9χρονο καρκινοπαθή, ενώ συγκεντρώθηκαν και καπάκια προς αγορά αναπηρικό αμαξιδίου. Οι ομιλητές θέλησαν να παραβρεθούν στην εκδήλωση ανταποκρινόμενοι και στους ευγενείς σκοπούς της διημερίδας.

Ν. ΣΩΤΗΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ"
Ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Νίκος Σωτηρακόπουλος μίλησε για την τοπική αυτοδιοίκηση σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία και ανέδειξε ως θετικό το παράδειγμα της Κομοτηνής: "Η Κομοτηνή δεν είναι μόνο μία πολυπολιτισμική πόλη, είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση προς άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης, που αντιμετωπίζουν τώρα τα προβλήματα της πολυπολιτισμικότητας. Όλες οι αντιθέσεις συνυπάρχουν μαζί παραγωγικά κι όλοι συνυπάρχουν στο παραγωγικό γίγνεσθαι. Εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε πετύχει να μην κάνουμε διαφορές σε κανέναν, γιατί όλοι είμαστε πολίτες αυτής της πόλης και ζούμε ειρηνικά".

Όπως είπε σε άλλο σημείο του λόγου του "πιστεύω στους φοιτητές και στα νέα παιδιά, ανεξαρτήτου παράταξης, γιατί ως τοπική κοινωνία θέλουμε το πανεπιστήμιο κοντά μας - όχι μόνο την φυσική ηγεσία του - αλλά και τους φοιτητές γιατί κι αυτοί είναι ζωντανό κομμάτι στην πόλη της Κομοτηνής".

ΕΥ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ: "ΣΕΒΑΣΜΟΣ, ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΘΕΛΗΣΗ"
Ο ρόλος του σχολείου και του σχολικού συμβούλου στην καλλιέργεια πολιτισμικής συνείδησης, αναδείχθηκε από την σχολική σύμβουλο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Έβρου δρ. Σεραφείμ Ευαγγελία, η οποία εξήγησε πως "ο σχολικός σύμβουλος είναι υποχρεωμένος να οργανώσει τις επιμορφώσεις που έχουν ανάγκη οι δάσκαλοι, να εποπτεύει τα σχολεία και να στηρίζει το διδακτικό έργο", ενώ δεν έκρυψε πως "για κάποιους εκπαιδευτικούς η μόρφωση σταμάτησε το πτυχίο".

Ως ομιλήτρια ανέδειξε το τρίπτυχο "σεβασμός, ανοχή και θέληση" κατά την άσκηση του εκπαιδευτικού έργου και υπογράμμισε πως "είναι αρχή και αξία ο σεβασμός όλων των πολιτισμών, με παράλληλη ανάπτυξη της ταυτότητας και του πολιτισμικού συστήματος του κράτους μας".

Λ. ΜΙΤΙΤΣ: "ΠΟΛΛΕΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΓΛΩΣΣΑ ΠΑΙΔΙΑ"
Ζητήματα διγλωσσίας/πολυγλωσσίας και ελληνικό σχολείο, ανέδειξε στην ομιλία της η Λυδία Μίτιτς - μέλος ΕΕΠ Γλωσσολόγος, η οποία εξήγησε ότι "το φαινόμενο της διγλωσσίας και της πολυγλωσσίας είναι κάτι το οποίο υπάρχει πολλά χρόνια στην ελληνική πραγματικότητα, ειδικά στην Θράκη η οποία χαρακτηρίζεται από πολύγλωσσους μαθητές.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε βασικά ζητήματα που αφορούν στη διγλωσσία και στην πολυγλωσσία, γιατί υπάρχουν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις σε σχέση με δίγλωσσα παιδιά στα σχολεία μας, ώστε να μπορούν όλοι οι μαθητές να ενταχθούν πιο κατάλληλα στη μαθητική διδασκαλία και να είναι αποτελεσματικοί μαθητές".

Όπως είπε, η διγλωσσία στην πραγματικότητα δεν έχει κανένα μειονέκτημα για τους μαθητές, αντιθέτως - αν ο εκπαιδευτικός την εκμεταλλευτεί και είναι κατάλληλα επιμορφωμένος - μπορεί να καταφέρει πολλά πράγματα.

ΠΗΓΗ: XRONOS.GR

Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018 12:27

Τα θετικά πρότυπα στην εκπαίδευση

Tην ημερίδα παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί από Δράμα, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

23432534645 28Τα θετικά πρότυπα και πως αυτά μπορούν να βοηθήσουν παιδιά από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, ή παιδιά από ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες, ήταν το θέμα της επιμορφωτικής ημερίδας που παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί της Βόρειας Ελλάδας χθες στην Κομοτηνής. Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και συγκεκριμένα η Εθνική Μονάδα Διαχείρισης Erasmus+ διοργάνωσε την ημερίδα στην πόλη μας στο πλαίσιο του προγράμματος Role Models.

Μία εκ των ομιλητών ήταν η Θάλεια Δραγώνα καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία έκανε γνωστό ότι το πρόγραμμα Role Models "τρέχει" στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, τα Ιωάννινα και την Κρήτη. Όσον αφορά την ουσία του προγράμματος στόχος του είναι να αναδείξει "πως τα θετικά πρότυπα μπορούνε να βοηθήσουνε παιδιά από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, ή παιδιά από ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες να σπάσουν το φράγμα της κοινωνικής κινητικότητας. Είναι ένα θέμα που τρέχει χρόνια στην ψυχολογία".

Εκπαιδευτικοί από την Δράμα, τις Σέρρες, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη παρακολούθησαν την χθεσινή ημερίδα, στην οποία, όπως είπε η κα Δραγώνα "βλέπουμε από διεπιστημονική ματιά, την κοινωνιολογία, την ψυχολογία, την παιδαγωγική. Οι εκπαιδευτικοί που επιμορφώνονται θα πάνε στα σχολεία τους και θα δουλέψουν για τρεις μήνες με ένα project πάνω σε αυτό, τι σημαίνει για τα παιδιά και μετά από τρείς μήνες θα κάνουμε άλλη μια ημερίδα για τα αποτελέσματα". 


Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν θεματικές όπως "Θετικά πρότυπα και εσωτερικός διάλογος: Πως συμβάλλουν στην υπέρβαση της κοινωνικής προδιαγραφής" από την Θάλεια Δραγώνα, "Δίνοντας χώρο και χρόνο σε όλα τα παιδιά: η νοηματοδότηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας" από την Μαρία Σφυρόερα επίκουρη καθηγήτρια Παιδαγωγικής και Διδακτικής Πράξης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, "Κοινωνική ανισότητα κα δημόσια εκπαίδευση" από τον Γιώργο Μαυρομμάτη καθηγητή Μειονοτικής και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, "Η μέθοδος project στην εκπαιδευτική διαδικασία" και "Πρακτική εφαρμογή ενός ερευνητικού σχεδίου εργασίας στα πλαίσια της δράσης Role Models" από την Λύδια Μίτιτς ΕΕΠ Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ.

ΠΗΓΗ: XRONOS.GR

Με την παρουσία πολλών Καθηγητών, Φοιτητών και ενδιαφερόμενων για την Ευρωγλωσσολογία, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου 2017, στο πλαίσιο του Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, η ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή, κ. Κριμπά Παναγιώτη, με θέμα «Ευρωγλωσσολογία, Νεοελληνική Γλώσσα και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση».

Ο Παναγιώτης Γ. Κριμπάς -συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων σχετικά με τη γλώσσα, τη μετάφραση και την ορολογία- είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο “Ορολογία, Μετάφραση και Νομικά Κείμενα” στο Τμήμα  Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει διατελέσει Επισκέπτης Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Προσκεκλημένος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τάλιν , στο Πανεπιστήμιο Vest Τιμισοάρας , στο Πανεπιστήμιο Υιldιz Kωνσταντινούπολης. Έχει διδάξει και/ή δώσει διαλέξεις στη Νομική Σχολή και στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.α., έχει διατελέσει ειδικός και επιστημονικός σύμβουλος σε κρατικούς θεσμούς και έχει πολυετή πείρα ως δικηγόρος και νομικός μεταφραστής.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (MA) του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας (Institut Universitari de Linguistica Aplicada – IULA) του Πανεπιστημίου Pompeu Fabra της Βαρκελώνης (Universitat Pompeu Fabra, Barcelona) και διδάκτωρ (LLD) του Τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και τακτικό μέλος πολυάριθμων επαγγελματικών, επιστημονικών και πολιτιστικών εταιρειών, σωματείων και δικτύων.

Το θέμα που ανέπτυξε αφορούσε τον Ευρωπαϊκό γλωσσικό τύπο, τις Ευρωπαϊκές γλώσσες και τις αυτόχθονες,  αλλά και τις  διαχρονικές και γλωσσικά πολυεπίπεδες επιδράσεις της Ελληνικής. Όπως είναι γνωστόν οι διαγλωσσικές επιδράσεις δεν είναι μόνο θέμα γλωσσικό αλλά ταυτόχρονα και κοινωνικοπολιτισμικό.

ΠΗΓΗ: e-Πατρίδα

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017, στο πλαίσιο του Επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας θα μιλήσει ο κος Παναγιώτης Κριμπάς, Αναπληρωτής Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο «Ορολογία, Μετάφραση και Νομικά Κείμενα» του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα:

«Ευρωγλωσσολογία, Νεοελληνική Γλώσσα και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Μεταπτυχιακού του Τμήματος (ΝΕΟ ΠΡΟΚΑΤ), 4-6 το απόγευμα.