Αντώνης Μυλωνόπουλος

Αντώνης Μυλωνόπουλος

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022 17:28

Greek language through time - Ζωή Γαβριηλίδου

Zoe Gavriilidou, Professor of Linguistics, Democritus University of Thrace, Visiting Professor at the University of Chicago

Hellenic University Club, November 16, 2022

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022 21:08

Refresh your Greek

Tο Εργαστήριο Γλωσσολογίας ΣυνΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Σικάγο και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Σικάγου συνδιοργανώνουν δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο

“Refresh your Greek”

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ομογενείς ενήλικους ομιλητές της Ελληνικής που επιθυμούν να βελτιώσουν το επίπεδο ελληνομάθειάς τους. Ο νέος κύκλος μαθήματων, τα οποία θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2023, θα περιλαμβάνουν δίωρη εβδομαδιαία διδασκαλία για τρεις μήνες.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των μαθημάτων θα χορηγηθεί σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή από 28 Νοεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2022, συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής που θα βρείτε ΕΔΩ.

4th Annual Educational Conference, GOA 100th Anniversary, St. Nicholas Shrine Church, Flushing, NY

 

Το 1969 έχουμε την πρώτη κινηματογραφική ταινία με θέμα τον αυτισμό τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον αμερικανικό κινηματογράφο (https://www.autism.org/autism-movies/ και www.en.wikipedia.org/wiki/List_of_autistic_fictional_characters). Ωστόσο δεν έχει υπάρξει ως και σήμερα αυστηρή καταγραφή του συνολικού εύρους των κινηματογραφικών ταινιών σε παγκόσμιο επίπεδο με αναπαραστάσεις αυτισμού. Στόχος της παρούσας βάσης δεδομένων είναι η συστηματική καταγραφή όλων κινηματογραφικών ταινιών με θέμα τον αυτισμό με στόχο  α) να αξιοποιηθεί από ερευνητές που μελετούν τις αναπαραστάσεις του αυτισμού και την εξέλιξή τους στο πέρασμα του χρόνου στον ευρωπαϊκό και τον αμερικανικό κινηματογράφο, β) να αξιοποιηθεί στη διδακτική πράξη ώστε να δημιουργηθεί ενσυναίσθηση απέναντι σε άτομα με αυτισμό. Η βάση δεδομένων εκπονήθηκε στο πλαίσιο του ΔΠΜΣ "Εξειδίκευση στις ΤΠΕ και  Ειδική Αγωγή: Ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης" από τη Σωτηροπούλου Νικολέτα.

 

Α/ΑΤΙΤΛΟΣΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑΧΩΡΑ/ΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣΓΛΩΣΣΑΔΙΑΡΚΕΙΑΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΦΥΛΟ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑΥΠΟΘΕΣΗΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Α/ΑRun Wild, Run Free1969Η.Β.Αγγλική100’Δράμα-ΟικογενειακήRichard C. SarafianΑντρικόΑνήλικος O Philip Ransom, αγόρι περίπου 10 ετών, είναι μουγκό από 3 χρονών και περνά τις μέρες του περιδιαβαίνοντας στους αγρούς μόνος. Οι γονείς του είναι απελπισμένοι να θεραπευτεί.https://123moviess.se/film/run-wild-run-free
Α/ΑMater Amatisima 1980ΙσπανίαΙσπανική110΄Δράμα-ΘρίλερJ.A. SalgotΑντρικόΑνήλικος Η Κλάρα, ελκυστική ανύπαντρη μητέρα. Το αυτιστικό παιδί της της απορροφά τη ζωή.
Α/ΑΗ Ζωή με τον Άλκη 1988ΕλλάδαΕλληνική83΄Δράμα-ΒιογραφίαΔημήτρης ΚολλάτοςΑντρικόΑνήλικος Ο Άλκης είναι ένα 11χρονο αυτιστικό παιδί. Η απελπισμένη Γαλλίδα μητέρα του θέλει να τον κλείσει σε ίδρυμα.
Α/ΑLittle Voice 1998Η.Β.Αγγλική96΄Δράμα-Κωμωδία-ΜιούζικαλMark HermanΓυναικείοΕνήλικοςΜια ντροπαλή νεαρή γυναίκα στο φάσμα του αυτισμού πείθεται από μια αόρατη οντότητα να τραγουδήσει και εντοπίζεται από έναν κυνηγό ταλέντων.
Α/ΑLes Diables 2002ΓαλλλίαΓαλλική105΄ΔράμαChristophe RuggiaΓυναικείοΑνήλικος Τα αδέρφια Joseph και Chloé είναι 12 χρονών. Η Chloé είναι αυτιστική. Δε μιλά, νιώθει πανικό όταν την ακουμπούν και τρώει μόνο όταν της το λένε.https://www.fulltv.tv/movies/les-diables.html
6. Midwinter Night’s Dream 2004ΣερβίαΣέρβικη75΄ΔράμαGoran PaskaljevicΓυναικείοΑνήλικος Μια απλή ιστορία ενός πρώην κατάδικου που επιστρέφει. Βρίσκει μια γυναίκα και την αυτιστική κόρη της.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
7.Esölány2005ΟυγγαρίαΟυγγρική18΄Μικρού Μήκους-ΒιογραφίαSándor FriderikuszΓυναικείοΕνήλικοςΗ ιστορία της Henriett Seth, της αυτιστικής 24χρονης γυναίκας με Σύνδρομο σαβάν, που έζησε τη ζωή της ως μουσικός, ποιήτρια, συγγραφέας και καλλιτέχνης, πριν την ηλικία των 25 ετών.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
8.Ben X2007Βέλγιο-ΟλλανδίαΟλλανδική93΄Δράμα-ΘρίλερNic BalthazarΑντρικόΑνήλικος Πρόκειται για έναν έφηβο με Σύνδρομο Asperger. Για να ξεφύγει από τον εκφοβισμό, καταφεύγει στον κόσμο των διαδικτυακών παιχνιδιών με ρόλους φαντασίας.https://www.directv.com/movies/Ben-X-S2JWc0k4MC8rL1pScDhRbmtqa1FIZz09
9.Tsunami und Steinhaufen 2008ΓερμανίαΓερμανική90΄ΔράμαAxel BraunsΓυναικείοΕνήλικοςΜια αυτιστική νεαρή γυναίκα και μια χορεύτρια προσπαθούν να χτίσουν φιλία. Θα χρειαστούν πολλά μαθήματα προκειμένου η αυτιστική γυναίκα να μάθει την έννοια της φιλίας.https://www.filmweb.pl/film/Tsunami+und+Steinhaufen-2008-341399
10.Superbror 2009ΔανίαΔανική89΄Δράμα-Φαντασία-ΠεριπέτειαBirger LarsenΑντρικόΑνήλικος Η μόνη ευχή του Anton είναι να γινόταν ο αυτιστικός αδερφός του, Buller, κουλ. Η ευχή του ξαφνικά πραγματοποιείται χάρη σε ένα χειριστήριο από το διάστημα.https://www.netflix.com/gr-en/title/70295584
11.Silent Things 2010Η.Β.Αγγλική13΄Δράμα-Μικρού ΜήκουςRob BrownΑντρικόΕνήλικοςΗ φιλία ενός αυτιστικού άντρα και μιας γυναίκας δοκιμάζεται, όταν ένα 15χρονο κορίτσι μπαίνει ανάμεσά τους.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
12.Simple Simon 2010ΣουηδίαΣουηδική85΄Δράμα-Ρομαντική-ΚωμωδίαAndreas OhmanΑντρικόΑνήλικος Ο μικρότερος αδερφός με Σύνδρομο Asperger βοηθά τον μεγαλύτερο αδερφό του να βρει κοπέλα.
13.Daylight 2013ΟλλανδίαΟλλανδική114΄Δράμα-Μυστήριο-ΘρίλερDiederik Van RooijenΑντρικόΕνήλικοςΜαθαίνει ότι έχει έναν αυτιστικό αδερφό και είναι πεποισμένη πως βρίσκεται άδικα στη φυλακή για δολοφονία. Ένας δικηγόρος ξεκινά να αποδείξει την αθωοτητά του και πολλά μυστικά αποκαλύπτονται.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
14.Α Brilliant Young Mind 2014Η.Β.Αγγλική111΄Δράμα-ΡομαντικήMorgan MatthewsΑντρικόΑνήλικοιΟ Nathan Ellis, 9χρονη ιδιοφυία στα μαθηματικά, διαγιγνώσκεται με αυτισμό. Ο πατέρας του είναι ο μόνος που επικοινωνούσε καλά, όμως τον χάνει σε τροχαίο. Στην ομάδα της μαθηματικής ολυμπιάδας είναι και άλλος ένας υποψήφιος με αυτισμό, ο Λουκ.https://www.facebook.com/artoflearnin/videos/1723599884527510/
15.The Sense of Wonder 2015ΓαλλλίαΓαλλική100΄Δράμα-Ρομαντική-ΚωμωδίαEric BesnardΑντρικόΕνήλικοςΗ Louise, χήρα με δύο παιδιά, σχεδόν χτυπά με το αμάξι έναν άγνωστο. Αποδεικνύεται ότι έχει ψυχικές διαταραχές και αυτισμό.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
16.On Body and Soul 2017ΟυγγαρίαΟυγγρική116΄Δράμα-Φαντασία-ΜυστήριοIldiko EnyediΓυναικείοΕνήλικοςΗ Μαρία είναι μη δημοφιλής στη δουλειά λόγω του αυτισμού και της κοινωνικής αδεξιότητάς της, όμως είναι εξαιρετικά ευφυής. Δεν υπάρχει ελεύθερη.
17.The Drummer and the Keeper 2017ΙρλανδίαΑγγλική94΄ΔράμαNick KellyΑντρικόΑνήλικος Μια ιδιόμορφη φιλία αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν διπολικό ντράμερ ροκ μπάντας και ενός τυπικού εφήβου με Σύνδρομο Asperger.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
18.Monsieur Je-Sais-Tout 2018ΓαλλλίαΓαλλική114΄Δράμα-ΚωμωδίαStephan Archinard & Francois Prevot-LeygonieΑντρικόΑνήλικος Ένας προπονητής ποδοσφαίρου, που φοβάται τη δέσμευση, πρέπει να φροντίσει τον ανιψιό του με Σύνδρομο Asperger.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
19.Mind my Mind 2010Βέλγιο-ΟλλανδίαΑγγλική29΄Κινούμενα Σχέδια-Μικρού Μήκους-ΚωμωδίαFloor AdamsΑντρικόΕνήλικοςΔίνει μια εκπληκτικά ακριβή εικόνα των εσωτερικών λειτουργιών ενός αυτιστικού νου. Ο κύριος χαρακτήρας, ο Chris, είναι ένας νεαρός άνδρας στο φάσμα του αυτισμού.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
20.The Specials 2019ΓαλλλίαΓαλλική114΄Δράμα-ΚωμωδίαOlivier Nakache & Eric ToledanoΑντρικό & γυναικείοΑνήλικοι & ανήλικεςΗ ιστορία δύο ανδρών εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε παιδιά και εφήβους με αυτισμό.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
21.Change of Habit 1969Η.Π.Α.Αγγλική93΄Δράμα-ΜιούζικαλWilliam A. GrahamΓυναικείοΑνήλικος Η θεία φέρνει την ανιψιά της, την Amanda, στην κλινική για αξιολόγηση και θεραπεία. Διαγιγνώσκεται με αυτισμό, καθώς είναι άλαλη, λικνίζεται, δε θέλει να την κρατάνε και δεν ανταποκρίνεται σε ήχους. Ένας γιατρός την αναλαμβάνει και ξεπερνά τον αυτισμό της.
22.Silence1974Η.Π.Α.Αγγλική88΄Δράμα-ΟικογενειακήJohn KortyΑντρικόΑνήλικος Οι Barbara και Al υιοθετούν τον Eric, που είναι κωφός και άλαλος. Τον παίρνουν για κάμπινγκ στην Καλιφόρνια, αλλά χάνεται και εντοπίζεται από έναν ερημίτη, που του διδάσκει πώς να επιβιώνει στο δάσος.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
23.The Boy who could Fly1986Η.Π.Α.Αγγλική114΄Δράμα-Ρομαντική-ΦαντασίαςNick CastleΑντρικόΑνήλικος Ένα αυτιστικό αγόρι, ο Eric, που ονειρεύεται να πετά, αγγίζει όλους όσους συναντά, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας οικογένειας που έχει μετακομίσει μετά τον θάνατο του πατέρα τους.
24.Rain Man 1988Η.Π.Α.Αγγλική133΄Δράμα-ΚωμωδίαBerry LevinsonΑντρικόΕνήλικοςΟ Raymond είναι ένας ενήλικας αυτιστικός με ισχυρή την ικανότητα απομνημόνευσης και των αριθμητικών υπολογισμών. Δεν υπάρχει ελεύθερη.
25.The Wizard 1989Η.Π.Α.Αγγλική100΄Δράμα-Κωμωδία-ΠεριπέτειαTodd HollandΑντρικόΑνήλικος Οι Corey και Jimmy Woods είναι δύο αδέλφια, που χωρίζονται λόγω του διαζυγίου των γονιών τους. Ο Jimmy είναι ένα ψυχικά ασταθές παιδί με προβλήματα που υπονούν αυτισμό.https://archive.org/details/TW1989US
26.Backstreet Dreams 1990Η.Π.Α.Αγγλική96΄Δράμα-ΡομαντικήRupert Hitzig & Jason O’MalleyΑντρικόΑνήλικος Ο Dean αγωνίζεται να μεγαλώσει μόνος του τον αυτιστικό γιο του και η ζωή του φαίνεται εκτός πορείας, έως ότου ο ψυχολόγος Stevie φτάσει να τους βοηθήσει και τους δύο.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
27.Little Man Tate 1991Η.Π.Α.Αγγλική99΄ΔράμαJodie FosterΑντρικόΑνήλικος Μια ανύπαντρη μητέρα μεγαλώνει ένα παιδί με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μόνη της. Αγωνίζεται να του δώσει κάθε ευκαιρία που χρειάζεται για να εκφραστεί.https://trakt.tv/movies/little-man-tate-1991
28.Family Pictures 1993Η.Π.Α.Αγγλική87΄ΔράμαManu BoyerΑντρικόΑνήλικος Η Nina Eberlin επισκέπτεται τους πλέον διαζευγμένους γονείς της. Αρχίζει να λέει την ιστορία για το πώς οι γονείς της ανακάλυψαν ότι ο γιος τους Randall ήταν αυτιστικός και πώς ο καθένας αντέδρασε σε αυτό. Δεν υπάρχει ελεύθερη.
29.House of Cards1993Η.Π.Α.Αγγλική109΄ΔράμαMichael LessacΓυναικείοΑνήλικος Η Sally τραυματίζεται από την εμπειρία της απώλειας του πατέρα της και αρχίζει να εμφανίζει ασυνήθιστη συμπεριφορά. Αργότερα εφανίζεται για να τη βοηθήσει ένας ειδικός στον παιδικό αυτισμό.https://trakt.tv/movies/house-of-cards-1993
30.What’s Eating Gilbert Grape? 1993Η.Π.Α.Αγγλική118΄ΔράμαLasse HallströmΑντρικόΑνήλικος Ένας νεαρός άνδρας σε μια μικρή πόλη αγωνίζεται να φροντίσει τον μικρότερο αδερφό του με νοητική αναπηρία και αυτισμό, τον Arnie, και την παχύσαρκη μητέρα τους.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
31.Nell 1994Η.Π.Α.Αγγλική108΄ΔράμαMichael AptedΓυναικείοΕνήλικοςΟ Jerry ζητά τη βοήθεια της Dr. Paula Olsen, που εργάζεται με αυτιστικά παιδιά, καθώς ανακαλύπτει στο δάσος τη Nell, μια νεαρή περίεργη γυναίκα.https://trakt.tv/movies/nell-1994
32.Silent Fall1994Η.Π.Α.Αγγλική101΄Δράμα-Μυστήριο-ΘρίλερBruce BeresfordΑντρικόΑνήλικος Ένα αυτιστικό αγόρι παρακολουθεί τον διπλό φόνο των γονιών του. Ένας αμφιλεγόμενος θεραπευτής προσπαθεί να διερευνήσει το μυαλό του παιδιού για να λύσει την υπόθεση.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
33.Mercury Rising 1998Η.Π.Α.Αγγλική111΄Δράμα-Περιπέτεια-ΘρίλερHarold BeckerΑντρικόΑνήλικος Τα στοιχεία στη NΑSA στοχεύουν σε ένα 9χρονο αυτιστικό αγόρι, τον Simon, που είναι ικανό να αποκρυπτογραφήσει έναν κορυφαίο μυστικό κώδικα.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
34.The Other Sister 1999Η.Π.Α.Αγγλική130΄Δράμα-Ρομαντική-ΚωμωδίαGarry MarshallΓυναικείοΕνήλικοςΗ ιστορία αφορά στον αυτισμό και την υπερβολική προστασία από τους γονείς. Μια νεαρή γυναίκα επιδιώκει ανεξαρτησία της, αποκτώντας δικό της διαμέρισμα και φοιτώντας στο κολέγιο.
35.Molly 1999Η.Π.Α.Αγγλική102΄Δράμα-Ρομαντική-ΚωμωδίαJohn DuiganΓυναικείοΕνήλικοςΈνας εργένης γίνεται ο απρόθυμος κηδεμόνας της 28χρονης αυτιστικής αδερφής του με νοητική αναπηρία.https://www.fulltv.tv/movies/molly.html
36.I am Sam 2001Η.Π.Α.Αγγλική132΄ΔράμαJessie NelsonΑντρικόΕνήλικοςΟ Sam, ένας αυτιστικός και νοητικά ανάπηρος άνδρας, έχει το επίπεδο νοημοσύνης 7χρονου και παλεύει για την επιμέλεια της 7χρονης κόρης του.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
37.Punch-Drunk Love 2002Η.Π.Α.Αγγλική95΄Δράμα-Ρομαντική-ΚωμωδίαPaul Thomas AndersonΑντρικόΕνήλικοςΟ Barry Egan, ένας αυτιστικός άντρας με πρόβλημα διαχείρισης θυμού, προσπαθεί να αλληλεπιδράσει με τους υπόλοιπους.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
38.Killer Diller 2004Η.Π.Α.Αγγλική95΄Δράμα-ΜιούζικαλTricia BrockΑντρικόΕνήλικοςΈνας κιθαρίστας κλέφτης αυτοκινήτων συναντά έναν αυτιστικό πιανίστα ιδιοφυία.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
39.1112005Η.Π.Α.Αγγλική15΄Μικρού Μήκους Erik AndersonΑντρικόΑνήλικος Αφού ανακάλυψε τα περίεργα αυτιστικά δίδυμα, ο φοιτητής ιατρικής τα κρατά σε ένα κρατικό ψυχιατρικό νοσοκομείο του 1966, προσπαθώντας να λύσει το μυστήριο της περίεργης αριθμητικής επικοινωνίας τους.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
40.Mozart and the Whale 2005Η.Π.Α.Αγγλική92΄Δράμα-Ρομαντική-ΚωμωδίαPeter NaesΑντρικό & γυναικείοΕνήλικεςΕμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία δύο ενηλίκων με σύνδρομο Asperger, τον Donald και την Izzy .Δεν υπάρχει ελεύθερη.
41.Imagination2007Η.Π.Α.Αγγλική70΄Κινούμενα Σχέδια-ΦαντασίαςEric LeiserΓυναικείοΑνήλικος Ο νευροψυχολόγος Δρ. Reineger είναι σίγουρος ότι η δίδυμη Anna έχει μια μορφή αυτισμού, το Σύνδρομο Asperger, καθιστώντας την ανίκανη να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
42.P.S. I Love You 2007Η.Π.Α.Αγγλική126΄Δράμα-Ρομαντική-ΚωμωδίαRichard LaGraveneseΑντρικόΕνήλικοςΟ Daniel, μπάρμαν που επιθυμεί τη Holly και γίνεται αξιόπιστος φίλος της, χαρακτηρίζεται από πολύ λειτουργική μορφή αυτισμού.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
43.God’s Ears 2008Η.Π.Α.Αγγλική97΄ΔράμαMichael WorthΑντρικόΕνήλικοςΟ Noah Connelly είναι μπόξερ με έναν ακούραστο αντίπαλο: τον αυτισμό. Όταν συναντά μια χορεύτρια, την Alexia, ανακαλύπτουν μαζί ότι ο πιο σκληρός αγώνας μπορεί να μην είναι το σώμα, αλλά η καρδιά.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
44.If You Could Say It in Words 2008Η.Π.Α.Αγγλική110΄ΡομαντικήNicholas GrayΑντρικόΑνήλικος Μια ρομαντική ιστορία για μια νεαρή γυναίκα, που αγωνίζεται να ξαναχτίσει τη ζωή της, και έναν ζωγράφο με Σύνδρομο Asperger.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
45.Adam 2009Η.Π.Α.Αγγλική99΄Δράμα-Ρομαντική-ΚωμωδίαMax MayerΑντρικόΕνήλικοςΗ ταινία ακολουθεί τη σχέση ενός νεαρού άνδρα, του Adam, με Σύνδρομο Asperger και της Beth.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
46.Dear John 2010Η.Π.Α.Αγγλική108΄Δράμα-Ρομαντική-ΠολεμικήLasse HallströmΑντρικόΑνήλικος & ενήλικοςΟ John συναντά τoν γείτονα της κοπέλας του, Savannah, τον Τιμ, και τον αυτιστικό γιο του, Άλαν. Η Savannah, που θέλει να ασχοληθεί με την ειδική αγωγή, αναφέρει στον John ότι και ο πατέρας του μπορεί να έχει μια μορφή αυτισμού, το Σύνδρομο Asperger.
47.Exodus Fall 2011Η.Π.Α.Αγγλική93΄ΔράμαAnkush Kohli & Chad WaterhousΑντρικόΑνήλικος Το 1974 στο Τέξας, τρία αδέλφια εφήβων αγωνίζονται με τον θάνατο του πατέρα τους. Όταν ένας από τους εφήβους απομακρύνεται, επειδή η μητέρα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στον αυτισμό του, οι έφηβοι ξεκινά ένα οδικό ταξίδι στην ελευθερία.https://www.fulltv.tv/movies/exodus-fall.html
48.Extremely Loud and Incredibly Close 2011Η.Π.Α.Αγγλική129΄Δράμα-Περιπέτεια-ΜυστήριοStephen DaldryΑντρικόΑνήλικος Ο Oskar Schell, ένα αγόρι 9χρονο, δεν έχει επίσημα διαγνωστεί, καθώς οι πρώτες εξετάσεις του ήταν σύμφωνες για αυτισμό αλλά πρέπει να τις επαναλάβει. Εντούτοις εμφανίζει συμπεριφορές του αυτισμού.
49.Fly Away 2011Η.Π.Α.Αγγλική75΄ΔράμαJanet GrilloΓυναικείοΑνήλικος Η οδυνηρή αλλά γεμάτη χιούμορ ιστορία της ανύπαντρης μητέρας μιας εφήβου, που επηρεάστηκε σοβαρά από τον αυτισμό, αναγκάζεται να υπολογίσει το μέλλον της κόρης της.
50.Joyful Noise 2012Η.Π.Α.Αγγλική118΄Δράμα-Κωμωδία-ΜιούζικαλTodd GraffΑντρικόΑνήλικος Η Vi Rose μεγαλώνει μόνη δύο έφηβα παιδιά. Έναν γιο, τον Walter, ο οποίος έχει Σύνδρομο Asperger και μια ταλαντούχα, ανεξάρτητη κόρη, την Olivia.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
51.The Story of Luke 2012Η.Π.Α.Αγγλική96΄Δράμα-ΚωμωδίαAlonso MayoΑντρικόΕνήλικοςΠροστατευμένος από τους παππούδες, ο Luke, νεαρός άνδρας με αυτισμό, ωθείται σε έναν κόσμο που δεν περιμένει τίποτα από αυτόν. Ο ίδιος όμως αναζητά δουλειά και αληθινή αγάπη. Δεν υπάρχει ελεύθερη.
52.White Frog 2011Η.Π.Α.Αγγλική93΄Δράμα-ΡομαντικήQuentin LeeΑντρικόΑνήλικος Η πλοκή της ταινίας ακολουθεί τον παραμελημένο 16χρονο Nick Young, έναν έφηβο με Δ.Α.Φ., του οποίου η ζωή αλλάζει για πάντα.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
53.Season of Miracles 2013Η.Π.Α.Αγγλική80΄Δράμα-Κωμωδία-ΟικογενειακήDave Moody & Josh MoodyΑντρικόΑνήλικος Ο νεοφερμένος και αυτιστικός παίκτης του μπέιζμπολ, ο Ράφερ, είναι καλύτερος από τους 12χρονους παίκτες της ομάδας.
54.Stand Clear of the Closing Door 2013Η.Π.Α.Αγγλική102΄ΔράμαSam FleischnerΑντρικόΑνήλικος Ο Ricky, ένας αυτιστικός έφηβος που ζει στο Queens, δυσκολεύεται να ταιριάξει στο σχολείο.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
55.The Odd Way Home 2013Η.Π.Α.Αγγλική87΄ΔράμαRajeev NirmalakhandanΑντρικόΕνήλικοςΗ Maya τρέχει να ξεφύγει από έναν καταπιεστικό δεσμό και κατά λάθος ληστεύει μια ηλικιωμένη γυναίκα, κλέβει ένα φορτηγό παράδοσης. Εκεί βρίσκει ότι το πίσω μέρος του φορτηγού έχει μετατραπεί σε κρεβατοκάμαρα από τον Duncan, έναν 20χρονο νεαρό με Υ.Λ.Α.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
56.Jack of the Red Hearts 2015Η.Π.Α.Αγγλική102΄Δράμα-ΟικογενειακήJanet GrilloΓυναικείοΑνήλικος Το έργο πραγματεύεται τα θέματα του αυτισμού, του αποκλεισμού και της ορφάνιας, καθώς ο 18χρονος Jack αγωνίζεται να φροντίσει τη μικρότερη αδερφή του, την Coke.
57.Jane Wants a Boyfriend 2015Η.Π.Α.Αγγλική101΄Δράμα-Ρομαντική-ΚωμωδίαWilliam SullivanΓυναικείοΕνήλικοςΜια νεαρή γυναίκα με Σύνδρομο Asperger,η Jane, προσπαθεί να βρει τον πρώτο της έρωτα με λίγη βοήθεια από τη μεγαλύτερη αδερφή της, όμως τον συναντά μόνη της απροσδόκητα.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
58.The Square Root of 2 2015Η.Π.Α.Αγγλική90΄ΔράμαHarold Reitman & Bernard SalzmannΓυναικείοΑνήλικος Η Rachel Lehrer, νεαρή κοπέλα με Σύνδρομο Asperger που δεν είχε διαγνωστεί, αφήνει τους υπερπροστατευτικούς γονείς για την ελευθερία του κολλεγίου.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
59.The Accountant 2016Η.Π.Α.Αγγλική128΄Δράμα-Δράσης-ΑστυνομικήGavin O’ConnorΑντρικόΑνήλικος Ως παιδί, ο Christian Wolff διαγιγνώσκεται με Υ.Λ.Α. Δεν υπάρχει ελεύθερη.
60.A Boy Called Po 2016Η.Π.Α.Αγγλική85΄Δράμα-ΦαντασίαςJohn AsherΑντρικόΑνήλικος Αφού η σύζυγός του πέθανε από καρκίνο, ένας καταπονημένος μηχανικός αγωνίζεται να φροντίσει τον γιο του με αυτισμό, ο οποίος σε απάντηση στον εκφοβισμό που δέχεται, υποχωρεί σε μια φαντασιακή απόδραση.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
61. Dreaming in Autistic Colors 2017Η.Π.Α.Αγγλική20΄Μικρού Μήκους-ΔράμαTony F. MarquezΑντρικόΕνήλικοςΈνας εκτός ελέγχου αυτιστικός άνδρας έχει μεταφερθεί σε ψυχιατρείο, όπου συγκεντρώνει συναδέλφους ασθενείς για να δημιουργήσει μια ταινία.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
62.Keep the Change 2017Η.Π.Α.Αγγλική94΄Ρομαντική-ΚωμωδίαRahel IsraelΑντρικό & γυναικείοΕνήλικεςΔύο αυτιστικοί άνθρωποι, που ερωτεύονται, μεγαλώνουν, μαθαίνουν, ενθουσιάζονται, χαμογελούν και αλληλοϋποστηρίζονται. Δεν υπάρχει ελεύθερη.
63.Power Rangers2017Η.Π.Α.Αγγλική124΄Δράση-Περιπέτεια-Επιστημονική ΦαντασίαDean IsraeliteΑντρικόΕνήλικοςΟ Billy, ο Μπλε Ranger, είναι αυτιστικός.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
64.The Rider 2017Η.Π.Α.Αγγλική104΄Δράμα-ΚαουμπόικηChloe ZhaoΑντρικόΑνήλικος Ο Brady ζει σε συνθήκες φτώχειας με τον πατέρα του, τον Wayne, και την αυτιστική έφηβη αδελφή του, τη Lilly.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
65.Please Stand by 2018Η.Π.Α.Αγγλική93΄Δράμα-ΚωμωδίαBen LewinΓυναικείοΕνήλικοςΝεαρή αυτιστική κοπέλα, η Wendy, φεύγει μόνη με τον μικρόσωμο σκύλο της, που την ακολούθησε, μακριά από τον φροντιστή της σε μια προσπάθεια να υποβάλει το χειρόγραφό της σε διαγωνισμό "Star Trek".Δεν υπάρχει ελεύθερη.
66.For Izzy 2018Η.Π.Α.Αγγλική84΄ΔράμαAlex ChuΓυναικείοΕνήλικοςΟι ζωές μιας ανύπαντρης μητέρας και του συντρόφου της αλλάζουν για πάντα, όταν μετακινούνται δίπλα σε έναν χήρο πατέρα και την ενήλικη κόρη του με αυτισμό.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
67.Sanctuary Dream 2019Η.Π.Α.Αγγλική70΄Δράμα-Περιπέτεια-ΟικογενειακήGrant CarstenΑντρικόΑνήλικος Αφήγηση προσομοίωσης αυτισμού, που ασχολείται με την ενδοοικογενειακή βία και την έλλειψη στέγης.
68.In Your Afterglow 2020Η.Π.Α.Αγγλική83΄Δράμα-ΡομαντικήMike GutridgeΓυναικείοΑνήλικος Μια καθηγήτρια ψυχολογίας εκμεταλλεύεται το δώρο ενός αυτιστικού κοριτσιού για να αποκαλύψει το μυστήριο της προηγούμενης ζωής της.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
69.My Name is Sam 2020Η.Π.Α.Αγγλική85΄ΔράμαSam WickeyΑντρικόΑνήλικος Ο Sam, ένα αγόρι Υ.Λ.Α., αποχωρεί οριστικά από την αυστηρή και συχνά σκληρή κοινότητα Amish, που ζούσε.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
70.The Night Clerk 2020Η.Π.Α.Αγγλική85΄Δράμα-Μυστήριο-ΈγκλημαMichael ChristoferΑντρικόΕνήλικοςΟ Bart είναι ένας νεαρός άνδρας στο φάσμα του αυτισμού. Ένας υπάλληλος ξενοδόχος γίνεται αντικείμενο έρευνας για δολοφονία.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
71.Music2021Η.Π.Α.Αγγλική117΄Δράμα-ΜιούζικαλSiaΓυναικείοΑνήλικος Η Zu μαθαίνει ότι θα γίνει η μόνη κηδεμόνας της αδελφής της, της Music, ενός νεαρού κοριτσιού στο φάσμα του αυτισμού.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
72.Mario1984ΚαναδάςΓαλλική98΄Δράμα-ΦαντασίαJean BeaudinΑντρικόΑνήλικος Δύο στενοί αδερφοί, με τον έναν αυτιστικό, περνούν τις μέρες τους μαζί μέχρι που ένα κορίτσι μπαίνει αναπόφευκτα μεταξύ τους.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
73.Henry & Verlin 1994ΚαναδάςΑγγλική87΄ΔράμαGary LedbetterΑντρικόΑνήλικος Ο 9χρονος Verlin δε μιλάει, ούτε φαίνεται να ακούει.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
74.Down in the Delta 1998ΚαναδάςΑγγλική112΄ΔράμαMaya AngelouΓυναικείοΑνήλικος Η Rosa Lynn στέλνει την τοξικομανή κόρη της, τη Loretta, και τα παιδιά της, τον 13χρονο Thomas και τη 2χρονη αυτιστική Tracy, μακριά από την πόλη, να ζήσουν με τον θείο τους στο προγονικό σπίτι στον Μισισιπή. Δεν υπάρχει ελεύθερη.
75.Dancing Trees 2009ΚαναδάςΑγγλική96΄ΔράμαAnne WheelerΓυναικείοΑνήλικος Η Martha είναι αυτιστική μαθηματική ιδιοφυΐα. Ξαφνικά, η μητέρα της δολοφονείται άγρια ​​μπροστά στα μάτια της. Μαζί με τhν ξαδέρφη της, τη Nicole, ψάχνουν τον δολοφόνο.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
76.A Mile in his Shoes 2011ΚαναδάςΑγγλική89΄Δράμα-Οικογενειακή-ΑθλητικήWilliam DearΑντρικόΕνήλικοςΟ Mickey Tussler, αυτιστικός νέος άντρας, συμμετέχει σε μια ομάδα μπέιζμπολ μικρού πρωταθλήματος και έχει βαθιά επίδραση στην ομάδα.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
77.The Great Fight 2011ΚαναδάςΑγγλική81΄Δράμα-ΔράσηςSherri KaukΑντρικόΑνήλικος Η σπάνια ιστορία ενός αυτιστικού νεαρού αγοριού με την τεράστια ικανότητα να μάχεται στη ζωή.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
78.The Stringless Violin 2003ΙνδονησίαΙνδονησιακή97΄Δράμα-ΡομαντικήSekar Ayu AsmaraΑντρικό & γυναικείοΑνήλικοι & ανήλικεςΜια γυναίκα με ένα σκοτεινό παρελθόν αφιερώνεται στη φροντίδα των παιδιών με ειδικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων και των αυτιστικών.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
79.Marathon2005Νότια ΚορέαΚορεάτικη117΄Δράμα-Βιογραφία-ΑθλητικήYoon-Chul JungΑντρικόΑνήλικος Ένα αυτιστικό αγόρι ανακαλύπτει το ταλέντο του στο τρέξιμο και με τη βοήθεια της μητέρας του συμμετέχει σε έναν μαραθώνιο.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
80.Raam 2005ΙνδίαΤαμίλ154΄Δράμα-Μυστήριο-ΔράσηςAmeer SultanΑντρικόΑνήλικος Ο Ramakrishnan διαγιγνώσκεται με Δ.Α.Φ. σε μικρή ηλικία και κατηγορείται ψευδώς για τη δολοφονία της μητέρας του.
81.Apna Asmaan 2007ΙνδίαΧίντι110΄Δράμα-Επιστημονική ΦαντασίαKaushik RoyΑντρικόΑνήλικος Προκειμένου να καταστεί ο αυτιστικός έφηβος γιος τους μεγαλοφυία, ένα ζευγάρι εγχέει φάρμακο στο σώμα του. Όμως αντιμετωπίζει τις δραστικές συνέπειες αργότερα.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
82.Chocolate2008ΤαϊλάνδηΤαϊλανδέζικη110΄Δράμα-ΔράσηPrachya PinkaewΓυναικείοΑνήλικος Ένα αυτιστικό κορίτσι με ισχυρές πολεμικές δεξιότητες διευθετεί τα χρέη της μητέρας του, αναζητώντας τις αδίστακτες συμμορίες, που τους οφείλουν τα οικογενειακά χρήματα.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
83.My Name is Khan 2010Ινδία-Η.Α.Ε.-Χονγκ ΚονγκΧίντι165΄ΔράμαKaran JoharΑντρικόΕνήλικοςΟ Khan, Ινδός μουσουλμάνος με Σύνδρομο Asperger, αντιμετωπίζει κυριολεκτικά την πρόκληση να μιλήσει με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α.. Ξεκινά λοιπόν ταξίδι, τηρώντας την υπόσχεση στη γυναίκα του.
84.Ocean Heaven 2010ΚίναΜανδαρινική96΄ΔράμαHiaolu XueΑντρικόΑνήλικος Η ταινία ερευνά το θέμα της γονικής αγάπης και του παιδικού αυτισμού. Συγκεκριμένα σε ένα αυτιστικό αγόρι με μερική νοητική αναπηρία, τον Νταφού, και τον πατέρα του, που έχει διαγνωστεί με επεκτατικό καρκίνο.
85.DR. Pomerantz 2011ΙσραήλΕβραϊκή88΄ΔράμαAssi DayanΑντρικόΑνήλικος Ο Yoel Pomerantz, ένας παρηκμασμένος ψυχολόγος, ζει στον 12ο όροφο μιας πολυκατοικίας με τον γιο του με Asperger, τον Yoav, που περνά τις μέρες του προσποιούμενος τον αστυνομικό που δίνει περήφανα εισιτήρια στάθμευσης.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
86.Son of the Stars 2011ΚίναΚινεζική90΄ΔράμαMichelle Chen MiaoΑντρικόΑνήλικος Η Zheng Zheng, νεαρή μητέρα αυτιστικού γιου, ταξιδεύει από τη βόρεια Κίνα μέχρι το DongGuan με τα δεκάδες χιλιάδες εργοστάσια, αναζητώντας τον σύζυγό της.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
87.Barfi!2012ΙνδίαΧίντι150΄Δράμα-Ρομαντική-ΚωμωδίαAnurag BasuΓυναικείοΕνήλικοςΟ Barfi, ένα αγόρι με προβλήματα ακοής και ομιλίας, ερωτεύεται την Shruti. Παρά τη βαθιά αγάπη της για αυτόν, ενδίνει στην κοινωνική και γονική πίεση να παντρευτεί έναν «κανονικό» άντρα και να ζήσει μια «φυσιολογική» ζωή. Χρόνια αργότερα ξανασυνατιούνται, όταν ο Barfi ερωτευμένος με τη Jhilmil, που έχει αυτισμό, και την αναζητά απεγνωσμένα γιατί έχει χαθεί.
88.Haridas2013ΙνδίαΤαμίλ146΄Δράμα-Αθλητική-ΘρίλερG. N. R. KumaravelanΑντρικόΑνήλικος Η ζωή αλλάζει για τον σκληρό αστυνομικό, Siva, όταν φέρνει τον μοναχογιό του, Hari, στο Chennai από το χωριό του, όπου ανατράφηκε από τη γιαγιά του. Το νεαρό αγόρι είναι αυτιστικό και τώρα πρέπει να φροντίσει το αγόρι και να τον βοηθήσει να ξεπεράσει την αναπηρία του.
89.Athiran2016ΙνδίαΜαλαγιάλαμ135΄Μυστήριο-ΘρίλερVivekΓυναικείοΕνήλικοςΣε ένα απομονωμένο νοσοκομείο μία αυτιστική ασθενής με ειδικές δεξιότητες προκαλεί το ενδιαφέρον ενός ψυχίατρου, του οποίου η έρευνα για το παρελθόν της οδηγεί σε εκπληκτικές αποκαλύψεις.
90.Ostitto2016ΜπανγκλαντέςΒενγκαλική-Αγγλική135΄Δράμα-ΡομαντικήAnanya MamumΑντρικό & γυναικείοΑνήλικοι & ανήλικεςΈνας αγώνας για την ύπαρξη και την ψυχική ανάπτυξη των ειδικών παιδιών ή των αυτιστικών για να γίνουν έξυπνα και να αντιμετωπίσουν τους ανθρώπους.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
91.Guang 2018ΜαλαισίαΚινεζική88΄Δράμα-ΟικογενειακήShio Chuan QuekΑντρικόΕνήλικοςΜια σπίθα έμπνευσης για την παιδική ηλικία αναγκάζει έναν αυτιστικό άνδρα να ξεκινήσει μια αναζήτηση για συλλογή αντικειμένων. Δεν ξέρει ότι η προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα αντικείμενο θα ξεκλειδώσει τις απαντήσεις στη ζωή του και θα αλλάξει τα πάντα.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
92.Butsaagui2019ΜογγολίαΜογγολική95΄ΔράμαTulga BayarkhuuΑντρικόΕνήλικοςΈνας αυτιστικός άντρας ξεκινά ένα ταξίδι για να τηρήσει μια υπόσχεση που έκανε σε ένα κορίτσι, που αγαπούσε.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
93.Innocent Witness 2019Νότια ΚορέαΚορεάτικη130΄Δράμα-ΈγκλημαHan LeeΓυναικείοΑνήλικος Ένας άνδρας αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε. Ένα αυτιστικό κορίτσι είναι η μόνη μάρτυρας.https://www.vlive.tv/video/109362
94.Big Blue Sea 2020Χονγκ ΚονγκΚινεζική93΄Δράμα-Περιπέτεια-ΟικογενειακήMaya Wong & K.F. YuenΓυναικείοΕνήλικοςΈνα ταξίδι μιας νεαρής αυτιστικής γυναίκας στο Χονγκ Κονγκ που ψάχνει για ΤΟ τέλειο γαλάζιο νερό για το κατοικίδιο ζώο του, ΤΟ Clownfish. Αντιμετωπίζοντας απίστευτα περίεργα και κινδύνους, βρίσκει το απροσδόκητο στην καρδιά της.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
95.Senu2020Σρι ΛάνκαΣινχαλεζική45΄ΔράμαSudath Devapriya & Ruvani KurukulasuriyaΑντρικόΑνήλικος Η Swetha, μητέρα του 3χρονου μοναχογιού της, Senura, παρατηρεί ότι δεν την κοιτάζει ούτε ανταποκρίνεται, όταν του μιλά, αν και δεν είναι σε θέση να εξηγήσει τον λόγο.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
96.Somersault2004ΑυστραλίαΑγγλική106΄Δράμα-ΡομαντικήCate ShortlandΑντρικόΑνήλικος Μεγαλώνουν χωρίς καθοδήγηση, χωρίς πρότυπα και χωρίς την ικανότητα να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να κατανοούν πώς οι ενέργειές τους επηρεάζουν άλλους ανθρώπους Ο Karl είναι ένα αγόρι με Asperger.Δεν υπάρχει ελεύθερη.
97.The Black Balloon 2008ΑυστραλίαΑγγλική97΄ΔράμαElissa DownΑντρικόΑνήλικος Το μόνο που θέλει ο 16χρονος Thomas είναι μια φυσιολογική εφηβεία, αλλά ο αυτιστικός μεγαλύτερος έφηβος αδερφός του, ο Charlie, αποτρέπει κάθε ευκαιρία.Δεν υπάρχει ελεύθερη.

Ο «Χρηστικός Οδηγός για τη γλώσσα της αναπηρίας» βασίστηκε στο Disability Language Style Guide και δημιοργήθηκε στο πλαίσιο του ΔΠΜΣ Εξειδίκευση στις ΤΠΕ και  Ειδική Αγωγή: Ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης από τη Βασιλική Νταϊλάνη.


Επιλογή λημμάτων (όρων)

Βάσει του αγγλόφωνου Disability Language Style Guide έγινε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ο αντίστοιχος οδηγός στην ελληνική γλώσσα συμπεριλαμβάνοντας όρους που είναι ορθοί και χρησιμοποιούνται στην ελληνική γλώσσα. Οι όροι και οι περιγραφές του αγγλικού οδηγού χρησιμοποιήθηκαν και σύμφωνα με την ελληνική βιβλιογραφία ενσωματώθηκαν στον ελληνικό οδηγό.

Οι όροι ταξινομήθηκαν με αλφαβητική σειρά και όχι σύμφωνα με τη συχνότητα χρήσης του εκάστοτε όρου ή την προτίμηση της συγγραφέως. Στην περίπτωση που υπήρξαν περισσότεροι των δύο όρων με την ίδια σημασία, επιλέχθηκε να μπει πρώτος αλφαβητικά εκείνος που σύμφωνα με το NCDJ χρησιμοποιείται περισσότερο έπειτα από εκδήλωση της προτίμησης των ατόμων με αναπηρία στην αναφορά των άλλων σε αυτά.
Μικροδομή-Μακροδομή

Αναφορικά στη μακροδομή του εν λόγω λεξικού, στη λίστα των λημμάτων παρέμειναν όσα λήμματα χρησιμοποιούνται στην ελληνική γλώσσα, ενώ δε συμπεριλήφθηκαν όροι που δε χρησιμοποιούνται στην ελληνική και προστέθηκαν λήμματα που δεν υπήρχαν στο αγγλικό λεξικό. Έτσι, στο παρόν Λεξικό – Οδηγό παρουσιάζονται 86 λήμματα (όροι), που βασίζονται στο Disability Language Style Guide και έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική γλώσσα μέσω ελεύθερης απόδοσης και μετάφρασης και σύμφωνα με τη βιβλιογραφία. Οι Ελληνικοί όροι στον οδηγό αυτόν εμφανίζονται σε αλφαβητική σειρά, όπου γίνεται μια σύντομη περιγραφή του όρου και αναφέρονται μη αποδεκτοί όροι με την ίδια σημασία.

Αναφορικά με την μικροδομή, όλα τα λήμματα που χρησιμοποιούνται στον παρόν οδηγό-λεξικό έχουν μία μόνο βασική έννοια (δηλούμενο) και δεν ενδημούν άλλοι όροι που να δηλώνουν το ίδιο πράγμα. Εκτός από την παροχή συστάσεων σχετικά με τις επιλογές γλωσσικών αναφορών, ο οδηγός παρέχει ένα σύντομο υπόβαθρο για κάθε όρο και αγγίζει περιπτώσεις στις οποίες οι «οργανώσεις» αναπηρίας διαφωνούν σχετικά με τη χρήση τους με βάση το επίσημο site του Arizona state University (2021). Επίσης, ο οδηγός αναφέρει εάν η λέξη ή ο όρος χρησιμοποιείται και στο Associated Press Stylebook (AP), το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως από δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο ως οδηγός γραφής. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν οι πληροφορίες που αντλήθηκαν από το Disability Language Style Guide καθώς και πληροφορίες από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση. Κάθε λήμμα του ελληνικού αυτού λεξικού αποτελείται από δύο κύρια μέρη: το ένα μέρος περιέχει πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό του λεξικού στοιχείου και το άλλο περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη σύσταση του λεξικού στοιχείου, ενώ συχνά γίνονται και παραπομπές σε άλλα λήμματα για τη βαθύτερη κατανόηση του περιεχομένου.

Η ποιητική ανθολογία για την αναπηρία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ΔΠΜΣ Εξειδίκευση στις ΤΠΕ και Ειδική Αγωγή: Ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης από τη Μαρία Πασχάλη.

Στόχος της ποιητικής ανθολογίας είναι να αποτελέσει ένα χρήσιμο βοήθημα για την καλλιέργεια ενσυναίσθησης στην τάξη για τα άτομα με αναπηρία.

5η Ποιητική Ισημερία «Ειρηνικοί Λεξοπλισμοί»
Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας
Δ.Π.Θ. +ΜόρΦωΣη

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 18:00 π.μ.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράση», η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής και το Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας – Δ.Π.Θ. +ΜόρΦωΣη (ΣυνΜορΦωΣη) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, διοργανώνουν εκδήλωση
με τίτλο «Ειρηνικοί Λεξοπλισμοί», τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, στις 18:00 μ.μ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Οι φοιτητές διαβάζουν ποιήματά τους ενάντια στον πόλεμο. Παράλληλα θα ακούγονται μουσικές συνθέσεις με συνοδεία κιθάρας .

Την εκδήλωση συντονίζουν :

1) Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ., Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δ.Π.Θ.

2) Χάρης Μιχαλόπουλος , Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.

3) Σπύρος Κιοσσές, Μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας κατά του COVID-19.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνήστε με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

Τηλ. επικοινωνίας: 2531022589

mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σελίδα 1 από 8