Αντώνης Μυλωνόπουλος

Αντώνης Μυλωνόπουλος

5η Ποιητική Ισημερία «Ειρηνικοί Λεξοπλισμοί»
Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας
Δ.Π.Θ. +ΜόρΦωΣη

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 18:00 π.μ.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράση», η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής και το Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας – Δ.Π.Θ. +ΜόρΦωΣη (ΣυνΜορΦωΣη) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, διοργανώνουν εκδήλωση
με τίτλο «Ειρηνικοί Λεξοπλισμοί», τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, στις 18:00 μ.μ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Οι φοιτητές διαβάζουν ποιήματά τους ενάντια στον πόλεμο. Παράλληλα θα ακούγονται μουσικές συνθέσεις με συνοδεία κιθάρας .

Την εκδήλωση συντονίζουν :

1) Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ., Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δ.Π.Θ.

2) Χάρης Μιχαλόπουλος , Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.

3) Σπύρος Κιοσσές, Μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας κατά του COVID-19.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνήστε με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

Τηλ. επικοινωνίας: 2531022589

mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021 17:48

«Το αγόρι που το είπαν Χριστούγεννα»

Το βιβλίο προσαρμόστηκε και παρουσιάστηκε σε παιδιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής
dimotikiTEF1Μια Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παιδιά της Στ΄ Δημοτικού, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής το πρωί της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου, σε μια ευφάνταστη μίνι παράσταση που ετοίμασαν για αυτά 5 φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, που κάνουν την πρακτική τους στη βιβλιοθήκη.
Στα παιδιά παρουσιάστηκε το βιβλίο «Το αγόρι που το είπαν Χριστούγεννα», του Ματ Χέιγκ, ένα δημοφιλές βιβλίο, το οποίο οι φοιτητές διασκεύασαν σε μια δράση ευφάνταστης φιλαναγνωσίας αναλαμβάνοντας ρόλους σε αποσπάσματα από αυτό.
Οι φοιτητές που συμμετείχαν ήταν οι Κομνηνός-Ιάσονας Κανακάκης, Δημήτριος Καρατζίκης, Ελευθερία Μαγαλιού, Νικολέττα Καρβούνη, Χρήστος Βασιλειάδης.
Όπως τόνισε ο κ. Κανακάκης, οι πέντε τους κάνουν την πρακτική τους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη το τελευταίο διάστημα και σε συνεργασία με τον καθηγητή τους, κ. Σπύρο Κισσέ, έκαναν μια διαφορετική προσέγγιση στην φιλαναγνωσία και την παρουσίαση βιβλίου.
Το βιβλίο που επιλέχθηκε ήταν «Το αγόρι που το είπαν Χριστούγεννα», και έτσι διάβασαν το βιβλίο, προσπάθησαν να κατανοήσουν τα βαθύτερα νοήματα και τι θέλει να πει στο κοινό, και έγραψαν ένα ευφάνταστο σενάριο βασισμένο στο βιβλίο, που θα γινόταν και αντιληπτό, αλλά θα ήταν και ευχάριστο για τους μαθητές Δημοτικού Σχολείου.
Η συνεργασία της ομάδας ήταν άψογη με τους συμφοιτητές του, καθώς και με τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης, έκαναν πρόβες, ετοίμαζαν μαζί τα σκηνικά, και το αποτέλεσμα τους ικανοποιεί, και θεωρεί πως ικανοποίησε και τους μαθητές.

Πηγή : www.paratiritis-news.gr

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 18:19

Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών

 

 

Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2021 13:34

Μini-dictionary of loanblends used by GHSs

Επιθηματοποίηση και χωροχρόνος
Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη
 
 
e-Colloquium Ειδίκευσης Γλωσσολογίας 2020-2021
ΔΠΘ-ΤΕΦ, Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη
15 Απριλίου 2021

Με συμμετοχή τόσο από το Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας και το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου πορείΜπορεί φέτος η Ποιητική Ισημερία, στην 4η χρονιά της, να ήταν αποκλειστικά διαδικτυακή, ελέω της πανδημίας, αυτό όμως δεν εμπόδισε τους συμμετέχοντες να έχουν τον ίδιο ενθουσιασμό με τις προηγούμενες χρονιές. Ιδιαίτερα όταν, λόγω και του επικείμενου εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η Ισημερία, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το «Εργαστήριο Γλωσσολογίας +Μόρφωση» του ΤΕΦ ΔΠΘ για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο συμμετοχής του ΔΠΘ στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Με θέμα «Η ποίηση της Επανάστασης – Η ποίηση της Ελευθερίας», συνέπραξαν διαδικτυακά μαζί με το ΤΕΦ το Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, καθώς και το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου με παρουσιάσεις, βίντεο και αναγνώσεις. Η ομάδα από τη Μόσχα διάβασε ποιήματα Ρώσων ποιητών του 19ου αιώνα που έχουν μεταφράσει στα Ελληνικά, ενώ η ομάδα από το Βελιγράδι παρουσίασε ένα βίντεο για τον Ρήγα Φεραίο, και το πέρασμά του από το Βελιγράδι.

Από το ΤΕΦ, διαβάζοντας κείμενα του Σολωμού, του Μακρυγιάννη αλλά και Δημοτικά τραγούδια, συμμετείχαν οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές (σε αλφαβητική σειρά): Βαγγαία Ελένη, Ζιώγα Γρηγορία, Ιμάμογλου Μελτέμ, Μακρή Τερψιθέα Ευαγγελία, Ντεμίρη Γεωργία, Παπαδοπούλου Έλλη, Πασχάλη Μαρία, Τσαρτσάρα Ιωάννα, Χαναγκιάν Κάρεν. Εικαστική επιμέλεια αφίσας: Χαναγκιάν Κάρεν. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης και την επιλογή κειμένων έκαναν οι Ζωή Γαβριηλίδου, Σπύρος Κιοσσές, Χάρης Μιχαλόπουλος.
 
 
 

IKY posterTo τριετές (2017-2020) πιλοτικό πρόγραμμα Role Models που υλοποιήθηκε από την ΕΜ/ΙΚΥ στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ είχε ως στόχο την πρόληψη της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης με τη χρήση Θετικών Προτύπων (Role Models). Πραγματοποιήθηκαν δράσεις σε σχολεία από τέσσερις περιφέρειες της χώρας (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Ήπειρος, Κρήτη, Αττική). Συνολικά 80 σχολεία έλαβαν μέρος. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θεωρητικό πλαίσιο, τις παιδαγωγικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν και τα αποτελέσματα των δράσεων, δείτε την απολογιστική έκδοση εδώ: https://www.iky.gr/el/ekdoseis/item/3652-apologistiki-ekdosi-tou-pilotikoy-programmatos-role-models-2017-2020

Σελίδα 1 από 7