
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
25310-39932
synmorphose.new@gmail.com

25310-39932
synmorphose.new@gmail.com
Το βιβλίο προσαρμόστηκε και παρουσιάστηκε σε παιδιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής
Μια Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παιδιά της Στ΄ Δημοτικού, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής το πρωί της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου, σε μια ευφάνταστη μίνι παράσταση που ετοίμασαν για αυτά 5 φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, που κάνουν την πρακτική τους στη βιβλιοθήκη.
Στα παιδιά παρουσιάστηκε το βιβλίο «Το αγόρι που το είπαν Χριστούγεννα», του Ματ Χέιγκ, ένα δημοφιλές βιβλίο, το οποίο οι φοιτητές διασκεύασαν σε μια δράση ευφάνταστης φιλαναγνωσίας αναλαμβάνοντας ρόλους σε αποσπάσματα από αυτό.
Οι φοιτητές που συμμετείχαν ήταν οι Κομνηνός-Ιάσονας Κανακάκης, Δημήτριος Καρατζίκης, Ελευθερία Μαγαλιού, Νικολέττα Καρβούνη, Χρήστος Βασιλειάδης.
Όπως τόνισε ο κ. Κανακάκης, οι πέντε τους κάνουν την πρακτική τους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη το τελευταίο διάστημα και σε συνεργασία με τον καθηγητή τους, κ. Σπύρο Κισσέ, έκαναν μια διαφορετική προσέγγιση στην φιλαναγνωσία και την παρουσίαση βιβλίου.
Το βιβλίο που επιλέχθηκε ήταν «Το αγόρι που το είπαν Χριστούγεννα», και έτσι διάβασαν το βιβλίο, προσπάθησαν να κατανοήσουν τα βαθύτερα νοήματα και τι θέλει να πει στο κοινό, και έγραψαν ένα ευφάνταστο σενάριο βασισμένο στο βιβλίο, που θα γινόταν και αντιληπτό, αλλά θα ήταν και ευχάριστο για τους μαθητές Δημοτικού Σχολείου.
Η συνεργασία της ομάδας ήταν άψογη με τους συμφοιτητές του, καθώς και με τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης, έκαναν πρόβες, ετοίμαζαν μαζί τα σκηνικά, και το αποτέλεσμα τους ικανοποιεί, και θεωρεί πως ικανοποίησε και τους μαθητές.
Πηγή : www.paratiritis-news.gr
Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη
Το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ΑΜΘ, με υπεύθυνη τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου (ΣΕΕ) την κ. Μαρία Ζωγραφάκη και σε συνεργασία με την ΔΔΕ Ροδόπης (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων) διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο για τους/τις εκπαιδευτικούς, κλάδου ΠΕ02,των Γυμνασίων του νομού Ροδόπης, με θέμα: «Αξιοποιώντας τη δημιουργική γραφή στο μάθημα της λογοτεχνίας του Γυμνασίου». Επιμορφωτές του σεμιναρίου θα είναι ο κ. Σπύρος Κιοσσές, Ε.Δ.Ι.Π. στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, και η κ. Μαρία Ζωγραφάκη, ΣΕΕ ΠΕ02, δρ. Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής (Σαμοθράκης 12), την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρες 11.00-13.30.
Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, που έχει θεσπιστεί η 2η Απριλίου, το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας διοργάνωσε στις εγκαταστάσεις του δράσεις φιλαναγνωσίας για μαθητές του Μειονοτικού Λυκείου Κομοτηνής, με αφορμή το «Κοσμοδρόμιο» της Ελένης Κατσαμά.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του τμήματος μέσα από τις ευφάνταστες δράσεις που ετοίμασαν, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του μαθητών του Μειονοτικού Λυκείου Κομοτηνής, που ανταποκρίθηκαν με τόση προθυμία και φαντασία στα ερεθίσματα που τους δόθηκαν.
Για ακόμα μία φορά αποδείχθηκε η εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και στον πολλαπλό ρόλο των καθηγητών του τμήματος.
ΠΗΓΗ: paratiritis-news.gr
Δύο εβδομάδες γεμάτες παιχνίδια λογοτεχνίας για μαθητές τελευταίων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου
Σπύρος Κιοσσές: "Σκοπός είναι να καλλιεργήσουμε την φιλαναγνωσία"
Από τη Δευτέρα 19 Μαρτίου μέχρι και την Πέμπτη 22 Μαρτίου, αλλά και την επόμενη εβδομάδα, πραγματοποιούνται αναγνωστικές εμψυχώσεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής. Οι φοιτητές του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής ψυχαγωγούν τους συμμετέχοντες και τους μαθαίνουν να αγαπούν τη λογοτεχνία μέσα από το παιχνίδι. Έτσι, από τη μία οι φοιτητές κερδίζουν διδακτικές εμπειρίες, από την άλλη οι μαθητές γνωρίζουν τη λογοτεχνία με έναν παιγνιώδη τρόπο, εκτός του αμιγώς σχολικού "πλαισίου".
Σχετικά με την δράση μας ενημερώνει ο Σπύρος Κιοσσές, μέλος ΕΔΙΠ τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ. "Οι αναγνωστικές εμψυχώσεις ξεκίνησαν από μία ιδέα που είχε η Ζωή Γαβριηλίδου στο πλαίσιο του μαθήματος 'δημιουργική γραφή και αναγνωστικές εμψυχώσεις'. Θεώρησε καλό, πέρα από την θεωρία, όλα αυτά που μαθαίνουν οι φοιτητές του τμήματος να τα εφαρμόζουν και στην πράξη. Κι έτσι σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη γίνονται αναγνωστικές εμψυχώσεις που απευθύνονται σε μαθητές γυμνασίου και μεγάλων τάξεων δημοτικού", μας λέει για το πώς ξεκίνησε το εγχείρημα.
Αναφορικά με καθαυτές τις εμψυχώσεις και τί ακριβώς σημαίνουν, σημειώνει τα εξής: "Είναι δράσεις οι οποίες έχουν σκοπό να κάνουν τους μαθητές να προσεγγίσουν με έναν τρόπο παιγνιώδη και βιωματικό τα λογοτεχνικά κείμενα, έξω από την παραδοσιακή-συμβατική προσέγγιση της λογοτεχνίας, με σκοπό να καλλιεργήσουμε την φιλαναγνωσία" και σημειώνει ότι "μαθητές και φοιτητές φεύγουν πολύ ευχαριστημένοι από αυτή την εμπειρία".
Στον χώρο της βιβλιοθήκης συναντάμε και την φοιτήτρια Φιλολογίας Γωγώ Σταμλακού, η οποία και κάνει μηνιαία πρακτική άσκηση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής. "Είναι πολύ ωραία εμπειρία, γιατί γνώρισα τον κόσμο του βιβλίου εκ των έσω. Συμμετείχα και στις αναγνωστικές εμψυχώσεις και ήρθα σε επαφή με τα παιδιά, πλέον ως διδάσκουσα", μας λέει για την εμπειρία της, υπογραμμίζει δε ότι εκείνη ήταν που επέλεξε την Δημοτική Βιβλιοθήκη παρακινούμενη από την βούλησή της να γνωρίσει καλύτερα τον κόσμο του βιβλίου και να συμμετάσχει στις δράσεις που γίνονται σε αυτή.
ΠΗΓΗ: xronos.gr
Σελίδα 1 από 2