Ο «Χρηστικός Οδηγός για τη γλώσσα της αναπηρίας» βασίστηκε στο Disability Language Style Guide και δημιοργήθηκε στο πλαίσιο του ΔΠΜΣ Εξειδίκευση στις ΤΠΕ και Ειδική Αγωγή: Ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης από τη Βασιλική Νταϊλάνη.
Επιλογή λημμάτων (όρων)
Βάσει του αγγλόφωνου Disability Language Style Guide έγινε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ο αντίστοιχος οδηγός στην ελληνική γλώσσα συμπεριλαμβάνοντας όρους που είναι ορθοί και χρησιμοποιούνται στην ελληνική γλώσσα. Οι όροι και οι περιγραφές του αγγλικού οδηγού χρησιμοποιήθηκαν και σύμφωνα με την ελληνική βιβλιογραφία ενσωματώθηκαν στον ελληνικό οδηγό.
Οι όροι ταξινομήθηκαν με αλφαβητική σειρά και όχι σύμφωνα με τη συχνότητα χρήσης του εκάστοτε όρου ή την προτίμηση της συγγραφέως. Στην περίπτωση που υπήρξαν περισσότεροι των δύο όρων με την ίδια σημασία, επιλέχθηκε να μπει πρώτος αλφαβητικά εκείνος που σύμφωνα με το NCDJ χρησιμοποιείται περισσότερο έπειτα από εκδήλωση της προτίμησης των ατόμων με αναπηρία στην αναφορά των άλλων σε αυτά.
Μικροδομή-Μακροδομή
Αναφορικά στη μακροδομή του εν λόγω λεξικού, στη λίστα των λημμάτων παρέμειναν όσα λήμματα χρησιμοποιούνται στην ελληνική γλώσσα, ενώ δε συμπεριλήφθηκαν όροι που δε χρησιμοποιούνται στην ελληνική και προστέθηκαν λήμματα που δεν υπήρχαν στο αγγλικό λεξικό. Έτσι, στο παρόν Λεξικό – Οδηγό παρουσιάζονται 86 λήμματα (όροι), που βασίζονται στο Disability Language Style Guide και έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική γλώσσα μέσω ελεύθερης απόδοσης και μετάφρασης και σύμφωνα με τη βιβλιογραφία. Οι Ελληνικοί όροι στον οδηγό αυτόν εμφανίζονται σε αλφαβητική σειρά, όπου γίνεται μια σύντομη περιγραφή του όρου και αναφέρονται μη αποδεκτοί όροι με την ίδια σημασία.
Αναφορικά με την μικροδομή, όλα τα λήμματα που χρησιμοποιούνται στον παρόν οδηγό-λεξικό έχουν μία μόνο βασική έννοια (δηλούμενο) και δεν ενδημούν άλλοι όροι που να δηλώνουν το ίδιο πράγμα. Εκτός από την παροχή συστάσεων σχετικά με τις επιλογές γλωσσικών αναφορών, ο οδηγός παρέχει ένα σύντομο υπόβαθρο για κάθε όρο και αγγίζει περιπτώσεις στις οποίες οι «οργανώσεις» αναπηρίας διαφωνούν σχετικά με τη χρήση τους με βάση το επίσημο site του Arizona state University (2021). Επίσης, ο οδηγός αναφέρει εάν η λέξη ή ο όρος χρησιμοποιείται και στο Associated Press Stylebook (AP), το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως από δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο ως οδηγός γραφής. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν οι πληροφορίες που αντλήθηκαν από το Disability Language Style Guide καθώς και πληροφορίες από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση. Κάθε λήμμα του ελληνικού αυτού λεξικού αποτελείται από δύο κύρια μέρη: το ένα μέρος περιέχει πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό του λεξικού στοιχείου και το άλλο περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη σύσταση του λεξικού στοιχείου, ενώ συχνά γίνονται και παραπομπές σε άλλα λήμματα για τη βαθύτερη κατανόηση του περιεχομένου.