Greek Heritage Language Corpus (GHLC)
Το Σώμα Κειμένων Προφορικού Λόγου της Ελληνικής ως Γλώσσας Πολιτισμικής Κληρονομιάς (GHLC) δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5006199 και επιστημονική υπεύθυνη την Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης.
Δεδομένης της έλλειψης αντίστοιχων γλωσσικών πόρων, το GHLC δημιουργήθηκε προκειμένου να συλλεχθεί για πρώτη φορά γλωσσικό υλικό που θα συμβάλει στη μελέτη της ελληνικής ως γλώσσας πολιτισμικής κληρονομιάς όπως αυτή ομιλείται σε τρείς ελληνικές κοινότητες απομακρυσμένες μεταξύ τους: την ελληνική κοινότητα του Σικάγο (Η.Π.Α.), της Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία), και της Μόσχας (Ρωσία).
Τα δεδομένα του GHLC συνεισφέρουν στη θεωρητική συζήτηση περί γλωσσών πολιτισμικής κληρονομιάς, αλλά και μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω, σε πρακτικό επίπεδο, για τη συγγραφή στο μέλλον κατάλληλων αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών, Syllabi και τη δημιουργία αποτελεσματικών μεθόδων για τη διδασκαλία της ελληνικής ως γλώσσας πολιτισμικής κληρονομιάς, ώστε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η γνώση και η χρήση της ελληνικής – που σταδιακά υποχωρεί υπό το βάρος της χρήσης των γλωσσών της πλειονότητας.
To GHLC περιλαμβάνει:
- ηχητικά αρχεία με αφηγήσεις και συζητήσεις με ομιλητές της ελληνικής ως γλώσσας πολιτισμικής κληρονομιάς που διαμένουν στο Σικάγο (Η.Π.Α.), την Αγία Πετρούπολη (Ρωσία), και την Μόσχα (Ρωσία). Συγκεκριμένα πρόκειται για περίπου 90 ώρες απομαγνητοφωνημένου ακουστικού υλικού (30 ώρες από το Σικάγο, 30 ώρες από την Αγία Πετρούπολη και 30 ώρες από τη Μόσχα).
-
απομαγνητοφωνήσεις των ηχητικών αρχείων με βασικά μεταδεδομένα, στις οποίες σημειώνονται επικαλύψεις, παύσεις, επιτονισμός, αυξήσεις τόνου ή έντασης, κ.ά. χαρακτηριστικά του λόγου (βλ. Πίνακα συμβόλων απομαγνητοφώνησης). Το απομαγνητοφωνημένο υλικό υπερβαίνει τις 130.000 λέξεις (85.000 λέξεις από το Σικάγο, 25.000 λέξεις από την Αγία Πετρούπολη και 20.000 από τη Μόσχα).
-
Όλα τα μεταδεδομένα από τα ερωτηματολόγια με ερωτήσεις υποβάθρου σε μορφή αρχείου SPSS.
Η πρόσβαση στις απομαγνητοφωνήσεις των ηχητικών αρχείων με βασικά μεταδεδομένα είναι δυνατή κατόπιν σχετικού αιτήματος.
Για πρόσβαση στο υλικό του GHLC, δείτε: Πρόσβαση στο GHLC
Σχετική βιβλιογραφία
Gavriilidou, Z. & L. Mitits (2019). Profiling Greek heritage language speakers in the USA and Russia. European Journal of Language Studies, (6)1: 28-42.
http://www.idpublications.org/wp-content/uploads/2019/08/Full-Paper-PROFILING-GREEK-HERITAGE-LANGUAGE-SPEAKERS-IN-THE-USA-AND-RUSSIA.pdf